Řidič polského kamionu přerazil na přejezdu v Olomouci závory

Řidič polského kamionu v pátek odpoledne přerazil na frekventovaném přejezdu v Olomouci jednu z železničních závor. Ke střetu s projíždějícím vlakem nedošlo, řidič s vozem včas odjel. Kvůli poškození závory ale musely vlaky na trati jezdit sníženou rychlostí. Policie případ vyšetřuje jako přestupek, nevylučuje ale změnu právní kvalifikace.

Auto závoru přerazilo na přejezdu za Baumaxem, kde jezdí vlaky po hlavní trati směrem na Přerov, Ostravu nebo Brno. „Řidič vjel na přejezd, kde byly před ním uzavřeny závory. Pokračoval v jízdě dál a jednu z nich přelomil. K ohrožení osob nedošlo, strojvedoucí událost viděl,“ uvedl policejní mluvčí Josef Bednařík.

Podle policistů byla dechová zkouška u řidiče negativní. „Zjišťujeme, zda na přejezd vjel v době výstražného zvukového zařízení a zda fungovalo, jak mělo,“ doplnil mluvčí.

Vlaky musely místem po dobu opravy jezdit desetikilometrovou rychlostí, událost omezila i automobilovou dopravu. „Přes přejezd nás nepustili, stáli tam policisté a museli jsme jet objízdnou trasou,“ řekla jedna z řidiček, která místem projížděla před 17:00.

Loni v červenci podobná situace skončila tragicky. Ve Studénce na Novojičínsku do kamionu, který na přejezdu uvěznily spadlé závory, narazilo Pendolino. Tři lidé nehodu nepřežili. Dvě desítky dalších utrpěly zranění. Polského řidiče soud poslal do vězení na 8,5 roku.

Nehody, kdy vjedou auta na přejezd i přes blikající signalizační zařízení, nejsou v Česku výjimkou. Letos v květnu okresní soud potrestal podmíněným trestem řidiče polského kamionu, který se loni v prosinci ve Frýdku-Místku srazil s osobním vlakem. Polák na přejezd vjel na červenou. Při nehodě nebyl nikdo z cestujících ve vlaku zraněn.

UDÁLOSTI: Záběry incidentu v Moravském Písku (zdroj: ČT24)

Z obecného ohrožení pak obvinili policisté letos v dubnu řidiče kamionu ze zahraničí, který vjel na železniční přejezd v Moravském Písku na Hodonínsku v době, kdy blikala červená světla signalizačního zařízení. Od srážky s rychlíkem ho dělily vteřiny. Řidič nakonec prorazil závory, nikdo se nezranil.