Demonstrace proti ČEZu v Písnici: Nájemníci se obávají, že jejich byty skoupí spekulanti

ČEZ prodává v Písnici zhruba 800 bytů (zdroj: ČT24)

Na pražském sídlišti Písnice demonstrovaly asi čtyři stovky lidí proti prodeji bytů, které jsou v majetku energetické firmy ČEZ. Nájemníci se totiž obávají toho, že byty skončí v rukou spekulantů. ČEZ prodává na sídlišti zhruba 800 bytů, které před lety zprivatizoval. Součástí prodeje je také zeleň v okolí domů, dětská hřiště, ale také prodejna potravin nebo ordinace dětského lékaře.

„Vzhledem k plánované výstavbě trasy metra D na Sídliště Písnice má sídliště vysoký potenciál pro spekulativní investici. Tuto obavu potvrdili i volení zástupci městské části Praha-Libuš v čele se starostou Jiřím Koubkem,“ uvedl mluvčí iniciativy Moje Písnice Ondřej Václavík.

Jediným kritériem výběru nového nájemníka je podle něj cena. Podmínky pro sociálně zodpovědné chování nového vlastníka jsou prý ve výběrovém řízení nezávazné. „Případné spekulativní zacházení s pozemky zhorší již tak dostatečně vypjatou sociální situaci v této městské části a způsobí výrazné zhoršení životních podmínek nájemníků,“ doplnil Václavík.

Demonstrace proti ČEZu v Písnici (zdroj: ČT24)

Levnější prodej nájemníkům ČEZ odmítá

Sdružení Moje Písnice požaduje, aby ČEZ prodal byty přímo nebo nepřímo nájemníkům za zvýhodněnou cenu, jako to udělal například v Kadani, Chomutově nebo Jirkově.

To ovšem společnost ČEZ odmítá, protože na byty dostala vyšší nabídku, než za jakou původně byty nájemníkům nabízela. „Byty v Písnici jsme nabízeli nájemníkům k prodeji v roce 2003. Poté ČEZ ovšem obdržel od jiného subjektu nevyžádanou nabídku za vyšší cenu, než za jakou byl nájemníkům odkup nabízen. ČEZ proto musel kvůli tomu prodej pozastavit, protože by to bylo v rozporu s péčí řádného hospodáře,“ uvedl mluvčí ČEZu Roman Gazdík.

Obálky s nabídkami by se měly otevřít na konci října. Společnost tvrdí, že se ani po prodeji, co se týká nájmu, pro nájemníky nic nezmění.