Novým ředitelem nemocnice v Hradci Králové Vladimír Palička

Mezi priority nového ředitele patří třeba stavba pavilonu chirurgie (zdroj: ČT24)

Ředitelem Fakultní nemocnice v Hradci Králové je od úterý její dosavadní náměstek Vladimír Palička. Předchozího ředitele nemocnice Romana Prymulu odvolal ministr 30. června kvůli konfliktu zájmů. Paličku vybrala výběrová komise ze tří kandidátů.

Palička uvedl, že vnímá převzetí funkce ředitele jako velý závazek. „Fakultní nemocnici Hradec Králové jsem vždycky vnímal a budu vnímat jako jednu z vlajkových lodí české medicíny a v tomto směru míním podpořit všechny aktivity, které tady dosud byly,“ řekl Palička, který nečeká žádné dramatické personální změny.

Zaměřit se chce například na přípravu výstavby druhého chirurgického pavilonu za více než dvě miliardy korun. Řešit chce také nedostatek parkovacích míst v areálu nemocnice a jeho okolí.

„Já nechci ani v nejmenším podcenit ekonomiku ani nic jiného, ale hlavním úkolem nemocnice je péče o pacienty a špičková medicína. To je to, kam se chci posouvat s touto nemocnicí,“ řekl sedmdesátiletý Palička. Podle něj je fakultní nemocnice v relativně dobrém stavu, v plánu je například stavba pavilonu chirurgických oborů. „Tam by se přemístily vybrané obory, jako je například neurochirurgie,“ řekl Palička. Stavební úpravy vyžaduje také například pavilon infekční kliniky. 

  • Palička se narodil v roce 1946 v Prostějově. Vystudoval Lékařskou fakultu Palackého Univerzity v Olomouci, obor všeobecné lékařství. Pracoval v nemocnici v Bruntále s praxí na interním, chirurgickém oddělení a následně na oddělení klinické biochemie. Od roku 1984 pracuje ve Fakultní nemocnici Hradec Králové.
  • V letech 2003 až 2010 byl děkanem královéhradecké Lékařské fakulty Univerzity Karlovy, nyní je proděkanem pro zahraniční styky a vnější vztahy. Působil také jako přednosta Ústavu klinické biochemie a diagnostiky Lékařské fakulty a Fakultní nemocnice Hradec Králové, v současnosti v této nemocnici vede Osteocentrum.

Počítá se i s pavilonem čínské medicíny

V hradecké nemocnici se také plánuje stavba kliniky tradiční čínské medicíny, kterou prosazoval právě odvolaný Prymula. „Určitě navážu na dohody, které byly ohledně této věci uzavřené. Počítáme s tím, že se pavilon stavět bude, netajím se s tím, že budu chtít posouzení projektu zvenku,“ řekl Palička. 

Podle něj by na přípravě výstavby kliniky měl pracovat i Prymula. „Vláda ustavila nadační fond pro vznik této kliniky a předpokládáme, že Roman Prymula by v tom fondu sehrával velmi významnou roli, že by byl hlavním řídícím pracovníkem této instituce,“ uvedl nový šéf nemocnice. 

Hlavním důvodem odvolání předchozího ředitele Prymuly byla podle ministerstva skutečnost, že „v pozici ředitele veřejné fakultní nemocnice inkasoval desítky milionů korun od společnosti Biovomed s. r. o., kterou vlastnila a zřejmě doposud vlastní jeho dcera“. Prymula tvrzení ministerstva odmítl. 

Fakultní nemocnice Hradec Králové nabízí pacientům více než patnáct set lůžek na přibližně dvaceti klinikách. Celkem zaměstnává na čtyři tisíce lidí a je jedním z největších zaměstnavatelů v Královéhradeckém kraji. Ročně je v nemocnici hospitalizováno přes čtyřicet tisíc pacientů, zhruba čtyřicet procent z nich je operováno. Ambulantně je ošetřeno přes půl milionu pacientů.