Budovu Kliniky mohou znovu dostat státní instituce. Zkusí ji získat Praha

Budova bývalé polikliniky na pražském Žižkově, kterou využívá Autonomní sociální centrum Klinika, bude opět nabídnuta státním institucím. Vládní komise, která vyhodnocuje potřebnost majetku pro stát, zrušila své usnesení, kterým ji přidělila k užívání ministerstvu práce. Budovu chce získat Praha, v současné době ji nelegálně obývají squatteři.

„V nejbližší době budovu opět nabídneme všem státním institucím, předpokládám, že nabídka bude trvat patnáct dní,“ uvedl mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Radek Ležatka.

O budovu nejprve projevil zájem Úřad práce, komise ji poté ministerstvu jako jeho nadřízenému orgánu v březnu přidělila. Resort pak ale svůj zájem odvolal.

O budovu už dříve projevilo zájem i hlavní město. Podle radního pro majetek Karla Grabeina Procházky (ANO) ji může získat buď koupí nebo v rámci větší směny majetku města za státní, takových nemovitostí je podle něj celá řada.

Budovu obsadili squatteři

Squatteři z centra Klinika objekt obsadili koncem roku 2014 a později jim ho ÚZSVM na rok půjčil. Poté, co úřad výpůjčku neprodloužil, obývají aktivisté budovu od 3. března nelegálně. Každý den jim nabíhá tisíc korun pokuty, už jde téměř o 90 tisíc korun. Část z nich zaplatili.

Anonym v posledních týdnech třikrát v objektu nahlásil bombu, dvakrát poté policie budovu evakuovala a aktivisty do ní nepustila zpět. Pokaždé se ale vrátili a komunitní centrum proti vůli úřadů dál provozují.