Koaliční krize v Brně vrcholí. Lidovci opouští posty v čele města

Brněnští lidovci opouští všechny funkce ve vedení města včetně postů v radě. Svoje funkce opouštějí čtyři lidé - náměstkyně primátora Klára Liptáková, radní Vít Beran a Daniel Rychnovský a na post předsedy finančního výboru rezignuje Jaroslav Suchý. Chtějí jednat o nové koalici. Jejich odchod je vyvrcholením koaliční krize, kterou na radnici rozpoutal spor mezi KDU-ČSL a ANO o řízení městských firem.

Z pozic radních odcházejí Vít Beran a Daniel Rychnovský, Liptáková se vzdává funkce náměstkyně primátora. Po ohlášení odchodu vyzvala ke stejnému kroku i ostatní strany a hnutí, jež mají v jedenáctičlenné radě své zástupce. Chceme Podle ní by se tak dala vyřešit patová situace, která v Brně trvá po dubnovém rozpadu zastupitelstva.

„V radě jsou nyní dva bloky, z nichž ani jeden nemá většinu v zastupitelstvu. Proto odcházíme ze svých funkcí a jsme připravení jednat o vzniku nové koalice,“ uvedla Liptáková. Lidovci už před měsícem avizovali, že pokud nedojde k brzké shodě mezi stranami, tak nelze zaručit, že nedojde k závažným změnám.

Komentář situace Kláry Liptákové (zdroj: ČT24)

Výzva se týká hnutí ANO, Žít Brno a Strany zelených. Ty se snaží utvořit novou koalici s TOP 09, ale mezi 55 zastupiteli mají 27 mandátů, přičemž k většině je potřeba 28. „Krok lidovců vede k destabilizaci. A pokud jsme vyzvaní k rezignaci, tak my rezignovat nebudeme, protože to bych považoval za totální destrukci. Nikdo není schopen definovat majoritu, která by byla schopná navolit nové vedení města. A dokud to nebude jasné, je nepřístojné tímto způsobem destabilizovat město,“ okomentoval výzvu Liptákové primátor Brna Petr Vokřál (ANO).

O rezignaci neuvažuje ani další primátorův náměstek Matěj Hollan z hnutí Žít Brno. „Lidovci v tom případě vyzývají k rozvratu města po vzoru Ústí, kdy by město fakticky neřídil nikdo. Tomu nerozumím. Že odcházejí oni z rady, je jejich rozhodnutí, na ostatní členy rady to nemá žádný vliv,“ uvedl Hollan. Podle něj budou zbylí partneři nadále zodpovědně řídit město do doby, než zase většinová koalice vznikne. „Na rozvratu města a bezvládí se s lidovci podílet nebudeme,“ dodal. Výzvu lidovců nevyslyší ani Zelení. Podle náměstka Martina Andera (SZ) by ale jednání lidovců mohlo opravdu rozhýbat patovou situaci.

Politolog Stanislav Balík hovoří o kroku lidovců (zdroj: ČT24)

To si myslí i politolog Stanislav Balík. Krok lidovců je podle něj logický, ale měli jej udělat už před měsícem, když oznámili konec koalice. Dodal, že reakce ostatních stran, které odmítly výzvu lidovců k rezignaci se dala očekávat. Rada je i bez lidovců usnášeníschopná, jejich odchod ale může znamenat organizační problémy a rada se může potýkat  i nedostatečným počtem hlasů v zastupitelstvo.  „V krajním případě se zastupitelstvo se sejde, ale nic si neodhlasuje,“ shrnul Balík.  

Odpoledne se uskuteční koaliční jednání

Lidovci se už dříve spojili s ČSSD, ale mají jen 18 mandátů. Všech šest uskupení však dlouhodobě jedná o vzniku společné koalice. Liptáková řekla, že by odstoupení lidovců mohlo vznik šestikoalice uspíšit. Právě na pondělní 17. hodinu je domluveno koaliční jednání, na němž by se podle dostupných informací mělo jednat o zmíněné šestikoalici – hnutí ANO, Žít Brno, Strana zelených, KDU-ČSL, ČSSD a TOP 09.  

První neshody se v koalici objevily už loni

Rozpad stávající koalice potvrdil primátor Brna Petr Vokřál 14. dubna. Spory ve vedení Brna se vyostřily poté, co hnutí ANO začalo vyjednávat s opoziční sociální demokracií o možné spolupráci. A to kvůli tomu, že se mu nedařilo prosadit některé své priority, především efektivnější řízení městských firem. Lidovci reagovali vlastním jednáním o nové koalici – také se sociálními demokraty.

Brněnská koalice v datech
Zdroj: ČT24

První neshody koaličních partnerů ale propukly už na podzim roku 2015 a byly spojeny se jménem radního Tomáše Kratochvíla z hnutí ANO. Jeho spolustraníci ho kvůli pomalým přípravám vzniku holdingu na sdružení městských firem vyzvali v říjnu 2015 k rezignaci na post radního. S jeho odvoláním ale nesouhlasili koaliční lidovci ani zelení, hnutí ANO Kratochvíla přesto ze svých řad vyloučilo a on sám měsíc po vypuknutí krize na svůj post rezignoval.