Brněnské ANO chce do koalice lidovce, ti zase ČSSD. Jednají o šestikoalici

Hnutí ANO chce spolu s Žít Brno, Stranou zelených a TOP 09 jednat o nové šestikoalici v Brně s blokem KDU-ČSL a ČSSD, řekl brněnský primátor Petr Vokřál za ANO. Mohla by se tím vyřešit situace, která nastala po rozpadu koalice ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a SZ. Lidovci se totiž poté dohodli na spolupráci a hledání partnerů pro novou koalici s ČSSD, a proto obě strany nepůjdou do žádné koalice bez sebe. ANO, Žít Brno a SZ přibraly TOP 09, ale mají dohromady jen 27 mandátů. K většině je potřeba 28.

Na oslovení bloku KDU-ČSL a ČSSD se dnes shodli zástupci ANO, Žít Brno, SZ i TOP 09.„Dohodli jsme se, že nadále budeme pokračovat v této naší platformě a že vyzveme k jednání druhý blok, abychom vytvořili koalici těchto dvou platforem. Domníváme se totiž, že je naše situace patová,“ řekl Vokřál.

Lidovci i sociální demokraté možnost projednají. „Budeme se tím společně s KDU-ČSL zabývat, ale je to podle mě velmi nepravděpodobné řešení, které by zřejmě nefungovalo,“ pronesl však předseda brněnské ČSSD Oliver Pospíšil. Primátorova náměstkyně Klára Liptáková (KDU-ČSL) sdělila, že každou nabízenou variantu musí lidovci projednat vnitrostranicky i s partnerem z ČSSD.

Jedna bez druhé ani krok

K většině v zastupitelstvu schází jeho čtyřčlennému bloku jeden hlas. Chce získat buď lidovce, nebo sociální demokraty, avšak obě strany odmítly spolupracovat jedna bez druhé. Na druhé straně může ČSSD a KDU-ČSL, které mají celkem 18 mandátů, zlákat do koalice pouze zbylé opoziční strany ODS a KSČM nebo nezařazeného zastupitele Tomáše Kratochvíla, avšak lidovci odmítají spolupráci s komunisty.

Podle Vokřála by mohly oba bloky spolupracovat na klíčových věcech po dobu více než dvou let, které zbývají do voleb. „Nemáme zájem o destabilizaci města. Nechceme politikařit a chceme, aby se město kvůli patu nezastavilo, ale aby se pokračovalo v tom trendu, který se nám tady podařilo nastavit,“ uvedl.

obrázek
Zdroj: ČT24

Městu se podle primátora podařilo nastartovat projekty, jako je Janáčkovo kulturní centrum, ale i další věci. „Uvidíme, jak se k tomu KDU-ČSL a ČSSD postaví. Určitě neočekáváme, že bychom si padli kolem krku, ale jde o to si vysvětlit, v čem spatřujeme výhodu široké koalice, protože jinak jsme přesvědčení, že by to mohlo město oslabit,“ dodal Vokřál.