Brněnská koalice už neexistuje, přiznal primátor. Lidovce nahradí TOP 09

Brněnská koalice již nadobro neexistuje. Oznámil to primátor Petr Vokřál (ANO) poté, co na schůzku, kterou svolal, nepřišli lidovci. Zbylé koaliční strany a hnutí – ANO, Žít Brno a Strana zelených – se však již dohodly na spolupráci s TOP 09. Společně se poohlížejí ještě po dalším partnerovi. ČSSD však dala najevo, že o vstupu do koalice neuvažuje, protože má dohodu s KDU-ČSL.

„Z důvodu neúčasti KDU-ČSL na dohadovacím řízení jsme se shodli, že lidovci nemají zájem na zachování koalice a neúčastí z ní vystoupili,“ uvedl primátor Vokřál, když se ukázalo, že koaliční schůzka, kterou svolal, bude bez lidovců.

Zbytek brněnské koalice ale chce pokračovat a navíc našel nového partnera. „ANO, Žít Brno a Strana zelených se shodly, že budou nadále naplňovat spolupráci a společně s TOP 09 hledat partnera pro vznik nové koalice,“ dodal Petr Vokřál.

Námluvy s ČSSD budou těžké, ta si porozuměla s lidovci

Koalice ANO, Žít Brno, SZ a TOP 09 však nemá jako taková většinu v zastupitelstvu. Potřebuje 28 hlasů, má pouze 27. Potřebuje proto doplnit ještě o jednu stranu. Podle primátora by z programového hlediska bylo nejlepší obnovit spolupráci s KDU-ČSL. Spory právě mezi ní a hnutím ANO však stály u rozpadu dosavadní koalice. Spíše tedy sáhne po alternativě. „Máme programovou blízkost s ČSSD,“ dodal Vokřál.

Sociální demokraté se však doplnit koalici nechystají. Předseda brněnského sdružení Oliver Pospíšil uvedl, že strana ctí dohodu, kterou uzavřela s lidovci. „Nemíníme z ní vyskočit hned při první příležitosti,“ podotkl. Náměstkyně primátora za KDU-ČSL Klára Liptáková také upozornila na existenci dohody se sociálními demokraty. „Pokusíme se jednat dál, jak jsme říkali: jak s hnutím ANO, tak s dalšími stranami,“ uvedla.

Primátorův náměstek Matěj Hollan (Žít Brno) ale odmítl, že by připadalo v úvahu doplnit koalici o více stran, konkrétně ČSSD a současně navrátivší se KDU-ČSL. „To by zůstala v opozici pouze ODS a KSČM,“ poznamenal Hollan.

Stávající složení zastupitelstva Brna
Zdroj: ČT24

Spory v brněnské koalici se vyostřily poté, co hnutí ANO začalo vyjednávat s opoziční sociální demokracií o možné spolupráci. A to kvůli tomu, že se mu nedařilo prosadit některé své priority, především efektivnější řízení městských firem. Lidovci reagovali vlastním jednáním o nové koalici – také se sociálními demokraty.