Památka, nebo ruina? V Třebechovicích chtějí zbourat Hajnišův mlýn

V Třebechovicích pod Orebem vyvolal emoce spor o starý mlýn z konce 19. století (zdroj: ČT24)

Hajnišův mlýn v Třebechovicích pod Orebem už desítky let nefunguje a budova chátrá. Radnice ho loni koupila v dražbě a rozhodla se ho zbourat s tím, že stavba je bezcenná. Někteří zastupitelé jsou ale proti a zastání našli i u prezidenta Miloše Zemana.

Budovu Hajnišova mlýna v Třebechovicích nejspíš čeká demolice. Podle starosty Jiřího Němce (nestr.) je z velké části v havarijním stavu. Případná rekonstrukce by si údajně vyžádala až 27,5 milionu korun. „Není žádnou významnou kulturní památkou,“ uvedl Němec.

Pro zbourání se vedle starosty vyslovilo čtrnáct zastupitelů. „Budova je podmáčená, stojí na dřevěných pilotech, které v případě, že vyschnou, tak se celá stavba zhroutí,“ podotknul Zdeněk Horák (ČSSD).

Nebourat, ale předělat na muzeum

Šest zastupitelů však demolici naopak nepodpořilo. Oponenti navrhli využít stavbu jako muzeum či komunitní centrum. „Zvenčí to vypadá dosti špatně, zejména z této strany. Jedná se ale o objekt, který je dle mého profesního názoru staticky dobrý, stabilní a lze ho velmi dobře rekonstruovat,“ řekl Vladimír Derner (KDU-ČSL).

Podle Otakara Kopeckého (nestr. za KDU-ČSL) je třeba budovu zachovat pro příští pokolení, protože s minulostí mizí budoucnost. „Dokud to půjde, budu se snažit tuto stavbu zachránit,“ uvedl.

Hajnišův mlýn
Zdroj: ČT24

K osudu Hajnišova mlýna se při své návštěvě Královéhradeckého kraje na konci března vyjádřil i prezident Miloš Zeman. Zarazilo ho, že radnice s opravou mlýna váhá. „Kudy chodím, tudy říkám lidem, važte si dědictví vašich předků, važte si architektonických památek a nenechte je zbytečně zbourat,“ prohlásil Zeman.

Opozice v Třebechovicích pod Orebem se ještě pokusí svolat mimořádné zastupitelstvo. Pokud nakonec neuspějí, místo Hajnišova mlýna vznikne silnice k parkovišti a park.