Advokáti Íránce Zadeha neúspěšně zavalili soud námitkami. Proces kvůli daňovým únikům začal

Advokáti Íránce s českým občanstvím Shahrama Abdullaha Zadeha, obžalovaného z daňových úniků, se neúspěšně snažili zabránit soudnímu procesu námitkami proti trestnímu řízení. Soud je ale zamítl a proces zahájil čtením obžaloby. Jednání bude pokračovat ve středu a ve čtvrtek.

Zadehovi advokáti shrnuli své výhrady do devíti námitek. Tvrdí, že jejich klient ani oni nedostali čas na důkladné seznámení se spisem, který má kolem sta tisíc stran. Podle nich část klíčových dokumentů ze spisu zmizela  nebo byla dokonce vytvořena policií účelově. Tím bylo podle nich porušeno Zadehovo právo na spravedlivý proces.

Obhájci soudu řekli, že spis je veden ledabyle, například má chyby v číslování stran. Zadeh mimo jiné obvinil svého někdejšího tlumočníka z podjatosti a uvedl, že nejméně jednou překládal jeho slova do spisu zcela špatně.

V případu daňových úniků je celkem 15 obžalovaných

Spolu s Sharamem Zadehem je v případu celkem 15 obžalovaných. Ti měli v letech 2012 a 2013 přivézt do Česka stovky milionů litrů paliva ze Slovinska a Německa a stát šidili na daních pomocí falešných daňových přiznání. Vše podle vyšetřovatelů organizoval právě Zadeh. Do trestné činnosti se podle policie zapojilo nejméně 65 obchodních společností.

Žalobce Aleš Sosík přečetl obžalobu a odkryl detaily údajných podvodů s pohonnými hmotami (zdroj: ČT24)

Zadeh: Policie i žalobci jsou zločinecká organizovaná skupina

Zadeh v pondělí uspořádal v brněnském hotelu Barceló tiskovou konferenci, na níž prohlásil, že je nevinný a policie, žalobci i soud proti němu postupují jako zločinecká organizovaná skupina s cílem jej poškodit. Zadeh tvrdí, že pouze půjčil známým peníze na podnikání a pak je chtěl zpět. Řekl, že o podvodech neví.

Shahram Abdullah Zadeh uspořádal tiskovou konferenci (zdroj: ČT24)

K námitkám Zadehových advokátů se přidali právní zástupci dalších obžalovaných. Jeden z nich obvinil soudce Novotného z podjatosti. Řekl, že je k jeho klientovi otevřeně nepřátelský, a navrhl vyloučení Novotného z kauzy. Senát to zamítl.

Soudce Novotný na výhrady reagoval tím, že většina připomínek byla vyřešena v přípravném řízení. Podle něj dostali všichni účastníci dostatečný prostor seznámit se se spisem. „Pokud jsou ve věci nejasnosti, budou zodpovězeny v hlavním líčení,“ řekl soudce

Shahram Abdullah Zadeh byl téměř dva roky ve vazbě. Na svobodu se dostal až v únoru po složení rekordní 150milionové kauce. Za daňové úniky se škodou dvě a půl miliardy korun mu hrozí až 13 let vězení.