Královéhradecký spor o autobusy pokračuje. Odbory hrozí stávkou

Reportáž: Královéhradecké autobusové odbory hrozí stávkou (zdroj: ČT24)

Autobusové odbory požadují zrušení pětimiliardového tendru Královéhradeckého kraje na autobusovou dopravu, změnu nepřineslo ani jednání s hejtmanem Lubomírem Francem. Podle odborářů podmínky soutěže postavené na co nejnižší ceně povedou ke stagnaci řidičských mezd, na začátek ledna chystají protest a hrozí jednodenní stávkou.

Tendr v odhadované hodnotě 5,55 miliardy korun (bez DPH) vypsal Královéhradecký kraj 17. září. Zadávací podmínky ale podle odborů zakonzervují nynější úroveň odměňování řidičů, která se pohybuje mezi 75 až 78 korunami na hodinu. Bez přesčasů a různých příplatků si tak řidiči v průměru vydělávají kolem 12 500 korun měsíčně.

Odborové organizace autobusové dopravy se proto sešly s krajským hejtmanem Lubomírem Francem (ČSSD), ani toto jednání ale obrat nepřineslo. Hejtman požadavek odborů na přerušení tendru odmítl a nabídl možnost kompromisu v úpravě zadávacích podmínek soutěže.

Zastavení tendru totiž podle právních posudků kraje není uskutečnitelné; při bezdůvodném zrušení tendru by kraji mohla podle France hrozit sankce až 40 milionů korun. „Budeme hájit zájmy kraje a daňových poplatníků,“ prohlásil. „Zrušení tendru by mohlo být bráno jako správní delikt. Vyplývala by z toho i trestní odpovědnost pro ty, kteří by takto rozhodli – to znamená i pro radu.“

Odbory připravují jednodenní stávku

Podle předsedy odborů ve společnosti BusLine Jiřího Kuchynky byla dnešní schůzka k ničemu. „Královéhradecký kraj říká: My si to odsoutěžíme, protože si to chceme odsoutěžit, a vám všem na deset let zmrazíme platy,“ řekl.

Řidiči hradeckých linkových spojů se proto chystají na protestní akce; 5. ledna vyjedou do práce v reflexních vestách a lidem budou rozdávat letáky. Ve stejný den má o dalším postupu v autobusovém tendru jednat i krajská rada. Současně odbory pokračují v přípravě jednodenní stávky.

Krajem dotovanou autobusovou dopravu nyní zajišťuje čtrnáct autobusových dopravců. Nejvíce pro kraj jezdí firmy Arriva Východní Čechy Chrudim, BusLine a CDS Náchod.