Hasiči mají požár ve Vysočanech pod kontrolou

V pražských Vysočanech v areálu bývalé ČKD mezi stanicemi metra Kolbenova a Vysočanská vzplál v sobotu půl hodiny po sedmé večerní sklad textilu v tovární hale. Nikoho oheň nezranil. Tlakové lahve v hořící hale komplikovaly hasičům zásah. Část se jich zásahovým jednotkám podařilo odnést, další zchladili vodou. První měření zplodin z požáru nepotvrdila nebezpečné koncentrace jedovatých látek. Požár dostali hasiči během noci pod kontrolu.

Přestože dostali hasiči požár pod kontrolu, stále hoří několik ohnisek, která budou likvidovat pravděpodobně celý den. Dopoledne objekt prověří statik, který rozhodne, zda se mohou jednotky přesunout i dovnitř. V případě, že statik vstup schválí, začnou požárníci rozhrabovat a hasit hromady s textilem. Také vyšetřovatelé by již podle šéfa hasičů mohli začít s hledáním příčiny ohně.

Žádné zplodiny nad Prahou nejsou

Hlinovský podotkl, že specialisté měří zplodiny ve vzduchu jak na místě požáru, tak i ve směru pohybu dýmu. Nejprve to byly Holešovice a Ďáblice, následovala Troja. Obsah jedů ale měření neprokázala. „Dobrá zpráva je, že koncentrace nejsou vysoké a látky se ve vzduchu rozptylují,“ uvedl Hlinovský. Lidem ve Vysočanech nicméně ještě v noci nedoporučoval otevírat okna. S měřením pomáhal i policejní vrtulník.

Na požár upozornil obyvatele města hustý černý dým, který byl krátce před setměním vidět i ze vzdálených míst metropole. Obyvatele čtvrti tlampače veřejného rozhlasu informovaly, že mají zavřít okna před znečištěním a nechodit se na požár dívat. Sklad měří zhruba 60x80 metrů, požár už zcela zničil zhruba třetinu.

Celkem bylo v areálu bývalé ČKD 12 jednotek dobrovolných hasičů, které se staraly o dodávku vody, a sedm profesionálních jednotek. To je zhruba 90 lidí. „K tomu ještě chemická laboratoř ze středočeské Kamenice,“ vypočítal Hlinovský.

Na místo přijeli i dobrovolní hasiči z hlavního města. Podle mluvčí pražské záchranky Kláry Fikejzové mohli záchranáři při zásahu pouze asistovat, nebylo nutné někoho odvážet k ošetření do nemocnice.

Bez komentáře: Požár haly s textilem v pražských Vysočanech (zdroj: ČT24)