Tendr s jediným zájemcem aneb cyklorébus hradecké radnice

Magistrát Hradce Králové řeší rébus, který může na první pohled působit až absurdně. Ve městě úspěšně funguje jedna parkovací věž pro kola a radnice chce nechat postavit dvě další na jiných místech. Jenže parkovací dům vyvinul a montuje jeden jediný výrobce. Radnice ale i tak na zakázku musela vypsat veřejnou soutěž. Problém zní: nenapadne tendr s jedním uchazečem například antimonopolní úřad?

Cyklisti v Hradci Králové můžou už tři roky zaparkovat svoje stroje před nádražím na Riegrově náměstí, v jediném parkovacím domě pro kola. Jde o prototyp, který tam na své náklady nechali postavit vlastníci patentu. Parkovací věž má unikátní technologii pro automatické ukládání a vyvezení kola do prosklené věže a pak pro jeho zpětné vydání majiteli. Denně ji využije až 230 cyklistů.

Magistrát Hradce Králové teď chce nechat postavit další dva parkovací domy – ty už bude financovat sám. Vypsal na to dvě veřejné soutěže. Radnice má ale téměř stoprocentní jistotu, že ve čtvrtek odevzdá nabídku jeden jediný uchazeč. Stejně jako v srpnu, až se uskuteční druhá soutěž. 

  • Jeden parkovací dům za deset milionů korun chce město postavit poblíž Univerzity Hradec Králové.
  • Druhý bude sloužit pacientům v areálu Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Držitel patentu Rudolf Bernart uvedl, že pokud se soutěže zúčastní někdo další, bude ho samozřejmě zajímat technologie, kterou by takový uchazeč nabízel: „Jestli není v rozporu s naší patentovou ochranou a s našimi užitnými vzory,“ dodal Rudolf Bernart.

Novela zákona o veřejných zakázkách radnici situaci zjednodušila

Jindřich Vedlich (TOP 09), náměstek primátora Hradce Králové, vysvětlil, že po novele zákona o veřejných zakázkách, která je účinná od března letošního roku, už radnice může zakázku přidělit jedinému dodavateli, který se přihlásil. „Předtím bychom museli tuto soutěž zrušit a vypsat znovu,“ uvedl Jindřich Vedlich.

Úřad na ochranu hospodářské soutěže postup hradecké radnice sice potvrzuje, jeho předseda Petr Rafaj ale novelu zákona kritizuje. „S úpravou moc nesouhlasím, protože dovedete si představit, že se běží závod v běhu, kde běží jeden běžec? To není závod, to není soutěž,“ konstatoval Petr Rafaj.

Jindřich Vedlich (TOP 09), náměstek primátora Hradce Králové, si ale myslí, že novela zrychluje realizaci zakázek ve veřejném sektoru.

O český parkovací dům mají zájem v Brazílii, Izraeli i na Tchaj-wanu

Soutěže vypsala hradecká radnice pro všechny země Evropské unie. Ale ani tam není žádný výrobce podobné technologie znám. Proto u českých vynálezců klepou na dveře zájemci i ze země tradičně cyklistické, z Nizozemska. Český parkovací dům se má stavět před olympiádou v Sao Paulu Brazílii, zájem má izraelský Tel Aviv i Tchaj-wan. A soutěž uzavírá také Přerov.

Tendr s jediným zájemcem aneb cyklorébus hradecké radnice (zdroj: ČT24)