Vysočinské obce se budou společně bránit proti uranu

Přibyslav (Havlíčkobrodsko) – Na společném postupu proti zahájení těžby uranu u Brzkova na Jihlavsku se domluvili starostové čtyř obcí a měst, kterých by se těžba bezprostředně dotkla. Brzkov spolu s Věžnicí, Polnou a Přibyslaví reagovali podle přibyslavského starosty Martina Kamaráda na kroky státního podniku Diamo, který začal připravovat rozšíření chráněného ložiskového území u Brzkova o sousední lokalitu Horní Věžnice.

Starostové čtyř obcí a měst z pomezí Jihlavska a Havlíčkobrodska chtějí zceůa zabrímot otvírce ložiska Brzkov. Objednají proto analýzu procesů, které musí zprovoznění dolu předcházet, a najít způsob, jak do nich vstoupit a zastavit je. Obce budou mít společného právního zástupce. Každá ze zapojených obcí uvolní letos na kroky k zastavení plánů státu 25 tisíc korun.

Materiál o přípravě těžby uranu v Brzkově schválila vláda loni v prosinci, i konečné rozhodnutí o zahájení těžby by měla za několik let učinit vláda. Podle studie proveditelnosti by těžba mohla začít někdy kolem roku 2023. Uranová ruda by měla být převážena na zpracování z Přibyslavi vlakem do 50 kilometrů vzdálené chemické úpravny u nynějšího uranového dolu Rožná na Žďársku, jehož životnost se blíží ke konci.

Těžba uranu u obce Brzkov
Zdroj: ČT24