20 dětí ze školky je odkázáno jen na vodu z barelů

Problémy s kvalitou pitné vody řeší řada obcí v Plzeňském kraji. Většina z nich dosud nemá ani vlastní vodovod. Nejhůř jsou na tom mateřské školy. Kvůli přísnějším normám musí kupovat balenou vodu nebo žádat hygieniky o výjimku. Obojí ale stojí radnice desítky tisíc korun ročně. Problém s vodou dlouhodobě řešila také obec Kobylice u Nového Bydžova v Královéhradeckém kraji. Voda tam nesplňovala hygienické normy. Kvalita se sice v poslední době už zlepšila, přesto ale tato obec zůstává jedinou na Královéhradecku, která není připojena na veřejný vodovod.

Mezholezy u Horšovského Týna: Ve školce jen vodu z barelů

Školka v Mezholezích u Horšovského Týna sice má vlastní studnu, voda z ní je ale dobrá jen na mytí podlahy nebo zalévání květin. Používat tam proto musí vodu balenou. Pro 20 dětí a 3 zaměstnance vydrží jeden barel sotva na den. Kuchařka Olga Jůnová uvedla, že vodu, kterou má přivedenou do kohoutku nad dřezem, nemůže použít třeba na omytí ovoce, zeleniny nebo masa. Je totiž závadná. 

Při běžném provozu tak školka za týden spotřebuje asi 100 litrů balené vody. Radnice za to zaplatí desítky tisíc korun ročně. Mezholezy proto hledají cestu, jak pro školku dodávky kvalitní vody zajistit, aniž by obec musela nakupovat vodu v barelech. Mezholezy si podle starosty školky považují, v regionu je prý široko daleko jediná. Stavbu vlastního vodovodu si ale obec dovolit nemůže. Jak starosta uvedl, uvažovali o možnosti vyhloubit nový vrt nebo se napojit na vrt, který mají místní bytovky. 

Obec Mezholezy vlastní vodovod nemá a kvalita vody z místní studny se tam zhoršila. Školku se sice před časem podařilo připojit na vodovod, který vybudovalo zemědělské družstvo, jenže tam se kvalita vody po určité době zase zhoršila, takže přestala splňovat limity. 

Plzeňský kraj začal obcím na investice do vodohospodářské infrastruktury přispívat a každý rok své dotace zvyšuje. Podle mluvčí Krajského úřadu Plzeňského kraje Aleny Marešové je snahou kraje upřednostňovat menší obce, které nemají možnost dosáhnout na větší objemy dotací například z ministerstva životního prostředí.

Krajské dotace na vodohospodářskou infrastrukturu

  • 2013 – 15 milionů Kč
  • 2014 – 22 milionů Kč
  • 2015 – 40,5  milionu Kč

Zdroj: Krajský úřad Plzeňského kraje

Osvračín začne vodovod stavět, i kdyby dotaci nedostal

Jenže ani příspěvky od Plzeňského kraje obcím na vlastní vodovodní síť nestačí. V Osvračíně se s podobným problémem jako v Mezholezích potýkají už několik let. Zdejší škola bere zatím vodu z místního vrtu. Výjimku od hygieny má ale jen do konce příštího roku. To přinutilo nové vedení radnice začít jednat. A požádat o pomoc ministerstvo zemědělství. 

Starosta Osvračína chce začít vodovod stavět, i kdyby nedostal dotaci
Zdroj: ČT24

Starosta Osvračína Miroslav Duchoň (nez.) konstatoval, že v letošním roce obec začne s výstavbou vodovodu, ať už dotaci dostanou nebo ne. „Zkusíme to nějak rozetapovat,“ uvedl Miroslav Duchoň.

Chybějící vodovody představují pro obce i další problém - brání totiž jejich dalšímu rozvoji. Obce by sice měly nové parcely, není tam ale k dispozici voda. 

Kobylice na Královéhradecku se k veřejnému vodovodu nepřipojí, i když vede jen 10 metrů od obce

Problémy s vodou dlouhodobě řešila taky obec Kobylice u Nového Bydžova v Královéhradeckém kraji. Voda tam obsahovala přemíru síranů, bóru, ale také chloridů či sodíku. Vesnice měla od hygieniků do loňska výjimku. Kvalita vody se ale zlepšila a limity teď už splňuje - přestali totiž používat vodu z některých hloubkových vrtů. Kobylice ale zůstávají jedinou obcí na Královéhradecku, která není připojena na veřejný vodovod.

Problém s kvalitou vody v Kobylicích dlouhodobě řeší rodina Havlova. Tu z obecního vodovodu používá jen na zahradě a na mytí nádobí. Vlasta Havlová vodě prý už nevěří a nikdy by ji nepila. „Křeče - vyřadí vás to z provozu na čtyři dny,“ popsala své špatné zkušenosti. Její manžel Miroslav Havel dodává, že v obci se podle něj zastavil čas, protože lidé nemají k dispozici kvalitní pitnou vodu. Havlovi tak kupují vodu balenou a měsíčně za ni utratí až 2000 korun. Paradoxem přitom je, že tito manželé se do Kobylic přestěhovali z Prahy za lepším prostředím.

Reportér ČT se zajímal o názor na kvalitu vody i u dalších občanů Kobylic. Je prý dobrá na koupání, konstatovala jedna oslovená obyvatelka. Další dodala, že problémy asi nejsou, ale voda podle ní dobrá není. Na druhou stranu je prý ale levná. 

Cena vody za 1 m3

  • Kobylice - 23 Kč
  • Hradecké vodárny - 43,60 Kč

Obci Kobylice se povedlo obsah škodlivin ve vodě snížit a kvalitu zlepšit. Ale vody je teď k dispozici méně. Miroslav Novotný (nestr.), zastupitel a bývalý starosta obce to vysvětlil tím, že odpojili některé studně s hlubinnými vrty. Tím se problém s nekvalitní vodou podle něj vyřešil - obec teď bere vodu ze studní na katastrálním území Kunčic a voda prý plně vyhovuje. Neupravuje se, Kobylice využívají jen dávkovací stanici na chlor.

V Kobylicích zvažují, že starou stanici na dávkování chloru nákladem 3 miliony korun zrenovují, aby svůj obecní vodovod alespoň částečně zmodernizovali. Přes léto má ale obec vody málo - pokud je sucho, radnice musí žádat občany, aby vodou šetřili, nezalévali zahrádky a nemyli auta.

Pokud by se obec Kobylice chtěla připojit k veřejnému vodovodu, který kolem vesnice vede, stačilo by postavit asi desetimetrovou přípojku. Stálo by to 250 tisíc korun. Společnost Vodovody a kanalizace Hradec Králové dala obci loni v březnu nabídku, aby se na vodárenskou soustavu východních Čech připojila. „Obec na nabídku nereagovala. Jsme ale stále připraveni tu nabídku zopakovat,“ konstatoval Pavel Loskot z Vodovodů a kanalizací Hradec Králové.

Zastupitel a bývalý starosta obce Kobylice Miroslav Novotný (nestr.) prý byl pro připojení k veřejnému vodovodu, ale ostatní zastupitelé ho zviklali. Kobylice se podle současného starosty Kamila Husara k vodovodu nepřipojí a dál zůstanou jedinou obcí na Hradecku, která spoléhá na vlastní studně. 

Problémy obcí s pitnou vodou (zdroj: ČT24)