V Ostravě byly představeny plány modernizace Letiště Leoše Janáčka Ostrava

Ostrava - Moravskoslezský kraj chce do Letiště Leoše Janáčka v Ostravě investovat přes 10 miliard korun. Konkrétní plány až do roku 2015 představil náměstek hejtmana Pavol Lukša na konferenci Transport v Ostravě. Peníze chce kraj získat z fondů Evropské unie a také od firem, kterým letiště pronajme pozemky. Už teď je o ně údajně velký zájem.

Návrhy, které zobrazují letiště jako vstupní bránu do Moravskoslezského kraje, se mají stát skutečností do osmi let. „Velmi se mi líbí návrh řešení před halou. Je snaha, aby budoucí obchodní centrum bylo lidské,“ okomentoval představené plány ředitel ostravského letiště Lubomír Vavroš.

Kraj chce u letiště s pomocí soukromých investorů postavit hotel, kanceláře, obchody i velké logistické centrum pro překládku, skladování a distribuci zboží. Mohlo by tam vzniknout dokonce až 30 tisíc pracovních míst. Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Pavol Lukša (KDU-ČSL) podotkl, že o prostory pro administrativně obchodní centrum je velký zájem. „Myslím, že je tam prostor jak pro administrativu, tak pro hotel a další služby podobného typu,“ doplnil ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD).

Moravskoslezský kraj očekává, že mu pronájmy vynesou nejméně 60 milionů korun ročně. Přitažlivost území podle náměstka Lukši ještě zvýší nová železnice, která trať v Sedlnici s letištěm propojí: „Napojení bude stát více než jednu miliardu korun, investorem bude Moravskoslezský kraj a bude to z evropských prostředků.“

Podle plánů Moravskoslezského kraje začne jezdit vlak na letiště za tři roky a o rok později si tam již lidé budou moci nakoupit ve velkém obchodním centru.