Křižanovské sportovní hry mentálně postižených občanů

Křižanov - V Křižanově na Vysočině se uskutečnily sportovní hry těžce mentálně postižených lidí. Do sportovní a zároveň společenské akce se zapojili zástupci patnácti českých ústavů sociální péče. Cílem projektu byl rozvoj pohyblivosti a také myšlení postižených spoluobčanů.

Před samotným závodním kláním si všichni zúčastnění sportovci nastoupili, pak následovala rozcvička na zahřátí svalů. Všechno probíhalo stejně jako u profesionálních sportovců. Jediné, co sportovcům a pořadatelům v Křižanově nepřálo, bylo chladné a větrné počasí. „Je velká zima,“ stěžuje si závodník, který je v péči místních pečovatelů.

Postižení si mohli své síly poměřit v nejrůznějších disciplínách. Pořadatelé připravili soutěže pro jednotlivce, pětičlenná družstva a nezapomněli ani na vozíčkáře. „Nejtěžší byla ta jízda,“ komentuje zpětně svůj výkon jeden z nich. Při fyzicky náročných hrách se museli hendikepovaní sportovci dokonale zkoncentrovat, dokázat, jak jsou zruční a také přesní.

Všech 240 závodníků si ale s nesnadnými překážkami poradilo excelentně. Po několika pohybem nabitých hodinách, jak pořadatelům, tak sportovcům pořádně vyhládlo. „Ještě se těším na tancování, na diskotéku a hlavně na párek.“ Rozhodčí Ondřej Chalupa chválí všechny závodníky: „Zvládají to celkem dobře,“ a zároveň připouští, že drobnou pomoc hendikepovaní sportovci určitě potřebují. „Rozvíjíme myšlení a pohyblivost klientů a nenecháváme je jenom tak,“ říká Ludmila Hájková z křižanovského ústavu sociální péče.

Na sportovní hry se připravují klienti ústavů pod dohledem sociálních pracovníků celý rok. Bez sponzorů a státní dotace by ale ústavy na pořádání takových akcí neměly peníze. Samotné výkony ale nejsou tím nejdůležitějším. „Důležitá je účast a to, že se tady všichni sejdou a skamarádí se lidé z různých ústavů,“ vysvětluje Marie Bartošková, ředitelka tamního ústavu. Sportovní klání mentálně postižených pomohl uspořádat i kraj Vysočina, který přispěl částkou 35 tisíc korun. „Je to mimořádná akce, které se účastní i lidé z jiných krajů,“ zdůvodňuje radní Jiří Vondráček.