O likvidaci skladu chemikálií na Příbramsku se bude muset postarat kraj

Nalžovice (Příbramsko) - Nelegální sklad nebezpečných chemikálií v Nalžovicích na Příbramsku měl koncem července vyklidit jeho majitel Budil. To se ale nestalo a likvidaci, která může stát i desítky milionů korun, teď tak bude muset zaplatit Středočeský kraj společně s ministerstvem financí.

Nelegální sklad u Nalžovic už osm měsíců hlídají 24 hodin denně příbramští policisté, kteří se střídají ve 12 hodinových službách. Podle zástupce ředitele příbramské policie Pavla Marešovského policisty tato situace velmi zatěžuje a výrazným způsobem negativně ovlivňuje obchůzkovou službu. Starostka Jana Pšeničková je naopak za fakt, že je objekt hlídán, ráda: „Ten objekt je střežen, za což velice děkuji, protože můžu být úplně v klidu.“

Policie bude moci hlídku opustit, až budou chemikálie z budovy bývalého vepřína pryč. Ty jsou totiž nebezpečné a nesmí se nikomu nepovolanému dostat do rukou. „Je to vybavení různých starých laboratoří, školních nebo i podniků,“ informuje o původu chemikálií vedoucí odboru životního prostředí Středočeského kraje Jaroslav Obermajer.

Majitel objektu Budil, podle starostky Pšeničkové nezodpovědný člověk, který nereaguje vůbec na nic, nesplnil nařízení kraje a jedy do konce července nezlikvidoval. „On vlastně nemá žádné peníze, protože mu byly obestaveny i účty,“ upřesňuje Budilovu finanční situaci Jaroslav Obermaier.

O úklid chemikálií se tak teď musí postarat krajský úřad Středočeského kraje. Jeho mluvčí Martin Kupka by byl rád, aby se s přípravou a odklízením chemikálií začalo v co nejkratším čase – nejlépe v horizontu měsíce. Likvidaci jedů, která bude stát miliony, zaplatí půl na půl ministerstvo financí a kraj. V objektu byly přítomny i radioaktivní látky, které chemici odvezli už koncem loňského roku. Podle Státního úřadu pro jadernou bezpečnost byly ale v dobře uzavřených nádobách, a pro lidi nepředstavovaly žádné nebezpečí.