Ordinace pro bezdomovce v Olomouci má uplatnění

Olomouc - Olomoucké ordinaci pro bezdomovce ještě stále chybí smlouvy s pojišťovnami. Podle ředitelky olomoucké charity ale jednání pokračují. Jediné zařízení svého druhu mimo hlavní město si údajně jinak vede dobře. Od otevření před třemi měsíci prošlo ordinací více než 200 lidí.

Lékař se sestrou ošetří asi deset pacientů denně. Jejich práci ale brzdí dohody s pojišťovnami. Kromě Všeobecné nikdo s ordinací pro bezdomovce zatím spolupracovat nechce. „VZP nám vyšla velmi vstříc a je vodítkem pro další pojišťovny, které se nás ptají, jakým způsobem jsme uzavřeli smlouvu,“ sdělila Ludmila Gottwaldová, ředitelka charity Olomouc.

Lékař Libor Kvapil potvrdil, že v jednání je také spolupráce s pojišťovnami Metal-Aliance a Vojenskou zdravotní, která to slibuje od začátku roku. Dalším problémem jsou regulační poplatky. Ty charita vyřešila tak trochu po svém. „Denní centrum buď vystaví dokument, který je osvobodí od tohoto poplatku, nebo si to mohou odpracovat - to závisí na domluvě se služebnou,“ informovala sestra Damiána.

Vstupní prohlídky tak už absolvovali všichni ubytovaní klienti v azylovém domu. Ti se na rozdíl od bezdomovců přímo z ulice většinou do ordinace vracejí. „Je tady méně nachlazení, než jsem čekal,“ doplnil Libor Kvapil a dodal, že jeho pacienti nejspíš budou více otužilejší. Pro mnoho pacientů jsou problémem i doplatky za léky. S nimi pomáhá charitě Lékárna u svatého Josefa, která je nevybírá. Lékař se sestrou ošetří všechny. I ty, kteří neplatí zdravotní pojištění nebo patří k jiné pojišťovně.