Zámek v Kroměříži zahájil jubilejní sezonu

Kroměříž - Pro české hrady a zámky začala sezona. Loňská byla co se týče návštěvnosti památek lepší než v předchozích letech. Kroměřížský zámek a kroměřížské zahrady byly před deseti lety zapsány na seznam kulturních památek UNESCO. Zahájení jubilejní desáté sezony proběhlo minulý víkend.

„Ihned po zapsání na listinu UNESCO se návštěvnost zvedla na 190 tisíc návštěvníků, pak jsme postupně každý rok hosty ztráceli. V loňském roce jsme se ale opět k tomuto číslu vrátili, měli jsme 187 tisíc návštěvníků,“ pochvaluje si Zdeňka Dokoupilová, kastelánka zámku a zahrad v Kroměříži. V posledních třech letech podle jejích slov hraje velkou roli v návštěvnosti počasí.

Návštěvnosti v loňském roce velmi pomohly výstavy Adolfa Borna a Orbis Pictus v Květné zahradě. Letos kroměřížský zámek láká na netradiční prohlídky Knížecí holdování a pozadu nezůstává ani vizuální stránka zámku. Eva Nováková, předsedkyně klubu UNESCO v Kroměříži, k tomu říká: „V poslední době se opravila fasáda zámku a proběhla kompletní obnova zámecké galerie. Naší snahou je, aby se turisté rádi vraceli. K tomu by mělo přispívat zázemí a to, aby se v zámku a zahradách něco zajímavého dělo. Například celé léto probíhá hudební festival.“

Květná zahrada je na seznamu památek UNESCO a zároveň na seznamu sta nejohroženějších památek světa. Probíhá průběžná revitalizace Květné i Podzámecké zahrady, z nichž každá přijde na stamiliony korun. „U nás nenajdete dvě tak rozdílné zahrady. Jedna volná Podzámecká a druhá Květná, která se nutí do růstu pravidelných tvarů, a to srovnání je úžasné,“ láká potenciální návštěvníky kastelánka Dokoupilová.