Za pád lešení v centru Brna projektant obviněn nebude

Brno - Projektant Lubomír Petr nebude rozhodutím brněnského městského soudu obviněn z obecného ohrožení, za které mu hrozilo až pět let vězení. Podle obžaloby byl odpovědný za pád mohutného lešení v Benešově ulici v centru Brna v červnu 2006. Lešení tehdy zranilo dva chodce, poškodilo 20 aut a narušilo rozvody elektrického proudu. Škody byly vyčísleny na pět milionů korun. Podle soudu se ale jeho vina neprokázala. Petr stavbu neřídil, přímo tedy neodpovídal za práce a nemůže být potrestán. Policie bude po viníkovi neštěstí dále pátrat.

„Verdikt si nastudujeme a pak podnikneme případné další kroky vedoucí ke zjištění osob odpovědných za neštěstí,“ uvedl v reakci na rozsudek státní zástupce Radek Němec. Lešení dlouhé 80 metrů stálo u budovy, jejíž fasáda se měla opravovat, a zbortilo se po celé délce.

Podle soudního znalce Vladimíra Kratochvíla spadla v úseku 25 metrů nejprve 28tunová římsa objektu. Lešení tíhu nevydrželo a zbortilo se, přestože bylo podle dostupných informací postaveno správně. Práce na objektu ale byly provedeny nesprávně.

Stavební práce prováděla firma Metrostav. Podle policie postupovala podle pokynů Petrova projektu. Ten ale tvrdí, že vypracoval pouze dvoustránkový návrh pro projekt přestavby. Každému prý muselo být jasné, že podle tohoto dokumentu nebylo možné na stavbě postupovat.

Policie bude nyní muset zkoumat, zda byl samotný postup bouracích prací v souladu s předpisy. Pokud zjistí pochybení, lze předpokládat, že za to bude stíhán někdo z pracovníků stavební firmy Metrostav.