Květnou zahradu v Kroměříži čekají opravy

Kroměříž - Arcibiskupskou Květnou zahradu čeká oprava. Odborníci dnes v Kroměříži představili projekt na její záchranu. Ta může stát kolem 350 milionů korun. Cílem je obnovit vegetaci a přilákat do areálu veřejnost. Zámecké zahrady v Kroměříži patří v Česku mezi dvanáct historických areálů, které byly zařazeny na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Libosad, jak se jinak zahrada nazývá, je součástí areálu arcibiskupského zámku a v Evropě jej považují za jedinečný příklad manýrismu v zahradní architektuře. Seznam výjimečných památek světového kulturního dědictví rozšířil spolu se zámkem a Podzámeckou zahradou v roce 1998 a i díky němu si město vysloužilo přízvisko „Hanácké Atény“. Proto se dnes také architekti v Kroměříži shodli, že jakékoliv změny musí být citlivé. „Nemá to být útok na podstatu zahrad, ale pouze šetrné doplnění nedostatků,“ zdůraznil architekt Petr Všetečka.

Hlavním důvodem pro opravu zahrad je poškození dvě stě let starých stromových stěn, které podléhají škůdcům a plísním. Odborníci se dnes shodli, že je třeba zničené stromy vykácet a citlivě nahradit novými. Kromě toho autoři projektu plánují zpřístupnit dosud uzavřené části zahrady: pomerančové zahrady a jahodové kopečky. Nalákat chtějí i veřejnost. V zahradním skleníku je plánovaná kavárna, v ptačinci by si do budoucna měly hrát děti. „Vezměme si, v jak špatném stavu byly před deseti lety zahrady ve Versailles a co za tu dobu Francouzi dokázali spravit. Věřím, že takové příklady budeme následovat,“ uvedl ředitel Národního památkového ústavu Pavel Jerie.

Veškeré stavební úpravy ale závisí na udělení dotace od Evropské unie. Pokud bude Brusel českým plánům nakloněn, práce na změnách začnou příští rok a dokončeny budou v roce 2012. V tu dobu už by měly zahrady vypadat jako v době své největší slávy. Tématem obnovy se bude zabývat i konference Co ohrožuje zámecké zahrady, která proběhne 5. a 6. června. Spolu s rekonstrukcí má nově vzniknout i Národní centrum zahradní architektury. Právě Kroměříž by se měla poté stát centrem pro zahradnické školy.