Fandové vojenských vozidel slavili v Ostravě-Porubě

Ostrava - Podruhé se v ostravském městském obvodu Poruba koná přehlídka vojenských vozidel. Obyvatelé se tak mohou seznámit především s technikou, která pomáhala Spojencům osvobozovat Československo od nacistů.

Na jedné straně sovětské gazy a americké willysy na straně druhé německé terénní vozy. Největší pozornost lidí však budí československá Škoda-Tudor,zvaná „bojová“, o obsahu 1100 kubíků, která však byla vyrobena až po válce  v roce 1949. Pan Stibor ji koupil před dvaceti lety jako vrak a na její opravě, kdy znovu vyrobil před 80 procent dílů, strávil více než tři roky. „My jsme původně chtěli jiný otevřený vůz, například jeep, ale v tu dobu se tyto vozy špatně sháněly, tak jsem koupil Škodu-Tudor, protože byla finančně z těch vojenských otevřených aut nejdostupnější. Je to české auto, cítíme k němu víc a lepší je i dostupnost náhradních dílů než na zahraniční vozy,“ říká majitel Tudora Libor Stehlík. 

I když od osvobozovacích bojů uběhlo už třiašedesát let, květen 1945 v myslích obyvatel Ostravy-Poruby stále žije. „Ti mladší sem chodí hlavně proto, aby se podívali na techniku a zbraně, protože ti tu dobu nezažili a je to pro ně atraktivní i díky filmům. Starší generace, když vidí ruské gazy a americké jeepy, tak má určitou nostalgii k létům, kdy to zažili na vlastní kůži,“ svěřuje se Václav Furčák z havířovského Klubu terénních vozidel 4x4. 

Cílem organizátorů je, aby se květnové setkání vojenských v Ostravě-Porubě stalo tradicí.