Nenahlášený odběr podzemní vody může přijít na statisíce korun

Dolní Krupá (Havlíčkobrodsko) - Kontroloři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) začali rozdávat vysoké pokuty za odběr podzemních vod. Vodu ze studní čerpá ve velkém řada obcí, ale i zemědělských nebo průmyslových podniků. U poloviny z nich našli inspektoři pochybení a udělili pokuty v řádech desítek miliónů korun. Zásoby podzemních vod v České republice klesají, o zpoplatnění všech studní se podle ministerstva zemědělství ale neuvažuje. Inspektoři chtějí do dvou let prověřit všechny větší odběratele.

Kontrola neminula ani vodojem v Dolní Krupé na Havlíčkobrodsku. Bývalý i současný starosta obce odpočítávali množství načerpané vody podle tabulek. To ale podle inspektorů nestačí a obec směřuje ke správnímu řízení. „Máme výjimku, vodoměr tu nemusí být,“ hájí se starosta Dolní Krupé Milan Tichý (nez.). Obce, firmy i jednotlivci, kteří odčerpají víc než 500 kubíků za měsíc, ale musí za odběr vody platit. Největší pokuty hrozí za nepovolený odběr.

Podle mluvčí Státního fondu životního prostředí Lenky Brandtové proběhlo od března do června letošního roku 80 kontrol. V polovině z nich bylo nalezeno pochybení. Pokuta je přitom poměrně vysoká - 50 korun za kubík. „Za nepodání poplatkového hlášení zákon pamatuje částkou od 10 tisíc do půl milionu,“ dodal inspektor ČIŽP Jiří Vandas

Pokuty i poplatky za odběr podzemní vody jdou Státnímu fondu životního prostředí. Financují se z nich různé projekty jako například výstavba slunečních kolektorů nebo zateplení veřejných budov. „Na letošní rok je plánováno vybrat za odběr podzemních vod 360 milionů korun,“ dodala Brandtová.