V Přerově skončila rozsáhlá rekonstrukce náměstí

Přerov - Žerotínovo náměstí v Přerově postupně mění svou podobu. Po celém jeho obvodu staré rozbité chodníky nahradily nové, část parkovacích ploch vystřídají rozkvetlé terasovité záhony. Lidem se změna líbí, obchodníky ale rekonstrukce nepotěšila. Po celou dobu stavebních prací měli nižší tržby.

Na místě původního nevzhledného parkoviště s rozbitým asfaltem stojí nyní terásky, které v nejbližších dnech zahradníci osadí trvalkami a letničkami, betonové zídky pokryjí převislé tavolníky. Daleko lépe dokreslují ráz domů na náměstí, pojmenovaného po šlechtickém rodu, který měl v Přerově dlouho své sídlo a je s ním spojený rozvoj města.

Ještě než došlo k vlastní úpravě a vydláždění chodníků, musely být přeloženy inženýrské sítě. Stavbu také částečně brzdil archeologický výzkum. Místní obchodníci proto z prodlužující se rekonstrukce příliš radost neměli, přicházeli o své zákazníky. „Chodilo určitě míň zákazníků. Někteří, když si chtěli donést kolo na opravu nebo se sem chtěli podívat, tak museli přelézat přes nějaké ostrůvky, které byly někdy nepřipravené,“ uvedla majitelka obchodu Helena Landová.

Úprava severní části Žerotínova náměstí je třetí etapou jeho kompletní rekonstrukce. Podle Zdeňka Dostála z odboru rozvoje města se celkové náklady vyšplhaly až na 6,5 milionu korun, přičemž veškeré peníze šly z městského rozpočtu.

V Přerově se nachází celkem pět náměstí. Náměstí T. G. Masaryka již rekonstrukcí v uplynulých letech prošlo. Připravuje se také studie na úpravu Horního náměstí. Poslední z pětice je náměstí Přerovského povstání, kde se však zatím o rekonstrukci neuvažuje.