U Milostovic se bojovalo o bunkr Trigonometr

Opavsko - Desítky vojáků československé, sovětské a německé armády bojovaly o bunkr Trigonometr nedaleko Milostovic na Opavsku. Kluby vojenské historie se tam sešly už pošesté, aby si připomněly druhou světovou válku. Jejich bitvy viděly dva tisíce diváků.

Takových útoků, jako předvedli vojenští nadšenci v Milostovicích, zažil válečný veterán Miloslav Šafran nespočet. Za druhé světové války jako voják první samostatné tankové brigády v Sovětském svazu velel legendárnímu tanku T-34. Provedení rekonstrukce bitvy si pochvaloval.

Na návštěvníky čekaly tři historické ukázky. První bylo střetnutí československých hraničářů se sudetoněmeckým Freikorpsem v roce 1938, druhou boj o opevnění během ostravské operace na konci druhé světové války a na závěr ukázky bojových cvičení československé armády v sedmdesátých letech minulého století.

„Letošní ročník byl nazván 'Nám tvrz, nepříteli hráz', a má připomínat tradice a výročí naší armády,“ sdělil Pavel Chráska z Klubu vojenské historie Opava. Bitevní scény s historickou technikou ocenili zejména mladí diváci. Téměř tříhodinové ukázky se zúčastnilo 200 členů klubů vojenské historie z celé České republiky.