Prvorepubliková pevnost Hanička kulturní památkou

Východní Čechy - Prvorepubliková vojenská pevnost Hanička u Rokytnice v Orlických horách se stala kulturní památkou. Vlastník objektu, město Rokytnice, o to usiloval řadu let. Poprvé už před více než třiceti lety. Teď se to podařilo.

Že se za nenápadnou dřevěnou budovou skrývá dělostřelecká tvrz a nově také kulturní památka, by věřil málokdo. Vojenský objekt z třicátých let začalo ministerstvo vnitra v roce 1975 přestavovat na protiatomový kryt a administrativní budova měla maskovat vchod do podzemí. „Tento novodobě budovaný úkryt Federálního ministerstva vnitra byl plánován pro 300 osob,” vysvětluje záměr přestavby správce pevnosti Luděk Vávra.

Přestavba dělostřelecké tvrze, která trvala až do začátku devadesátých let, kdy objekt od státu získalo město, zásadně změnila původní vzhled bunkru. Zatímco někteří milovníci vojenské historie kvůli tomu Haničku zatracují, jiní v tom vidí její přednost. „Každý si může vybrat, která věc ho zajímá víc, jestli to původní nebo to novodobé,” říká k tomu Vávra.

Zastupitelé města Rokytnice nepochybují o tom, že se Hanička zápis do seznamu kulturních památek zasloužila. Podle starosty Petra Hudouska usilovalo město o zápis už od roku 1973, ještě dříve něž začala zmíněná rekonstrukce. „Pevnost patří mezi nejvýznamnější technické památky v této části Orlických hor,” vysvětluje starosta. Ze zápisu má radost i správce Luděk Vávra: „V každém případě bychom mohli dosáhnout na určité granty, které by nám mohly samozřejmě mnohem víc otevřít možnosti dalších rekonstrukcí.”

Tvrz Haničku ročně navštíví asi dvacet tisíc lidí. Starosta Rokytnice věří, že v dalších letech to bude i díky zápisu objektu do seznamu kulturních památek ještě víc.