Problém s přemnoženými rybami na Břeclavsku je možná u konce

Břeclavsko - Spor ochránců přírody a rybářů kvůli přemnoženým karasům v Lednických rybnících se možná blíží ke konci. Asi 50 metráků malých karasů bojovalo o život ve výpusti Mlýnského rybníka, kde uvízlo při jeho letošním výlovu, téměř dva měsíce. Teď je jejich trápení u konce. Státní Agentura ochrany přírody a krajiny se rozhodla ryby odlovit. Spolu s nimi sbírá i ty uhynulé.

Desítky ryb čekaly ve výpusti Mlýnského rybníka, než se obě strany domluví. Ochránci přírody teď začali s výlovem. Jiří Matuška ze Správy CHKO Pálava informoval, že podle dohody ryby převezme Agrodružstvo Jevišovice, které za úhradu nákladů na přepravu uhynulé ryby zpracuje do rybí moučky na krmení. Zbylé výdaje, asi 50 tisíc korun, zaplatí agentura. Rybáři, kteří odmítali nést za přemnožené karasy odpovědnost, to vítají.

„Výpustné zařízení je majetkem agentury ochrany krajiny a přírody, za který my platíme nájemné, takže co tam lovili, je vlastně jejich. Konečně tedy udělali něco pořádného pro přírodu,“ nechal se slyšet Otto Vaďura, jednatel společnosti APH rybníky Lednice. Rybáři stále vyčítají ochráncům přírody, že se rozhodli pro postupné letnění Lednických rybníků a snížení počtu kaprů, což letos vedlo k masivnímu přemnožení této plevelné a snadno se množící ryby.

Agentura ochrany přírody a krajiny už také svou chybu nepřímo připustila, když nedávno přišla s návrhem zvýšit obsádku kapra v Mlýnském rybníce na dvojnásobek. Přemysl Herold ze Správy CHKO Pálava připustil, že agentura nepočítala s tak výrazným nárůstem. Už se proto chystají opatření jako úprava výpustí a slovování co největšího počtu ryb. Ve hře je také změna plánu ochrany této přírodní rezervace.

Ochránci přírody zatím přesný plán, jak příště kalamitě s karasem zabránit, nemají. Slibují ale, že se podobná situace už nebude opakovat.