Jaký bude osud Císařských lázní v Karlových Varech?

Karlovy Vary - Karlovarský kraj schválil rozpočet na rok 2009. Jeho schodek je 800 milionů korun. Počítá v něm i se začátkem obnovy historické budovy Císařských lázní. Ještě minulý týden hrozilo, že projekt nebude mít u nového vedení kraje dostatečnou podporu. Část koalice ale nakonec změnila názor. Podle smlouvy má kraj na realizaci projektu čas až do roku 2016.

Karlovarský kraj koupil od města Císařské lázně, aby je opravil a využíval jako muzeum a infocentrum. Tak rozhodlo ještě minulé zastupitelstvo. To nové ale už tak jednotné není. Jan Hadrava z hnutí Doktoři chce, aby kraj lázně městu vrátil a 28 milionů korun určených na přípravu projektu rozdělil mezi obce. To rozčílilo bývalé vedení kraje. „Nechat ty lázně spadnout, aniž bych se nepokusil je zachránit, považuji za kulturní barbarství,“ rozčiluje se karlovarský zastupitel Jan Zborník z ODS. „Jeďte se podívat na Chebsko a najdete tam desítky Císařských lázní, za které si odpovídají ta města a hledají prostředky na to, aby je opravila. To není o tom, že já bych byl kulturní barbar,“ hájí se zastupitel Jan Hadrava.

Císařské lázně chátrají už přes patnáct let. Náklady na jejich opravu se odhadují na více než miliardu korun. „To je projekt, který nikdy nevrátí tu investici, a to ani v případě, že do těch lázní umístíte činnosti s nejrychlejší dobou návratnosti, to jest hazardní hry, erotika a sex,“ říká Jan Zborník.

Podle náměstka primátora Tomáše Hybnera má město s krajem uzavřenou smlouvu. Ta sice návrat budovy připouští, ale má i řadu podmínek. „Jsou samozřejmě stanoveny i termíny plnění ze strany Karlovarského kraje až pod sankcí sto padesát milionů korun,“ říká náměstek karlovarského primátora Tomáš Hybner. „V tomto případě se bude muset spojit kraj a město Karlovy Vary a udělat jeden společný projekt,“ domnívá se hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný.