Kapucínské zahrady v Brně se otevřou veřejnosti

Brno - V centru Brna se veřejnosti otevře další park. Kapucínští mniši chtějí totiž společně s magistrátem zrekonstruovat klášterní zahrady pod Petrovem a zpřístupnit je návštěvníkům. Oprava zahrad vyjde přibližně na padesát milionů korun a bude trvat asi dva roky.

Málokdo ví, že pod věžemi Petrova se za mohutnou bránou rozkládají tzv. kapucínské terasy. Doposud byly totiž veřejnosti nepřístupné. Komunisté je sice kdysi opravili a s velkou slávou otevřeli, zahrada však začala brzy praskat a brána se opět zavřela. V roce 1990 získali terasy zpět kapucíni. Na opravy ale nemají peníze, a tak se dohodli s městem, že peníze seženou společně a park od jara do podzimu zpřístupní návštěvníkům. „To místo by se mělo stát místem klidu a odpočinku v těsné blízkosti centra města. Zároveň by mělo být i prostředím pro nějaké menší komorní orchestry v období letní sezony. Otevřením horní části kapucínských zahrad by se také vytvořilo nové propojení mezi petrovskou katedrálou a centrem města,“ přibližuje záměry náměstek brněnského primátora Martin Ander.  

Spodní část zahrady, tzv. bylinková terasa, zůstane nadále jen mnichům. Ve zbylé části se ale budou moct návštěvníci procházet po vypískovaných cestách mezi jezírky s lekníny. „Budou tam vodní stružky, pítka pro ptáky v duchu sv. Františka z Assisi, od kterého jsou kapucíni odvozeni. Dále tam bude vládnout klid a pohoda, což je něco, co uprostřed města moc neexistuje. Stromy v zahradách budou ovocné a plodící, nikoli okrasné,“ uvádí architekt Petr Hrůša.  

Reportáž Evy Lípové (zdroj: ČT24)

Opravy vyjdou asi na padesát milionů korun, nejdražší bude vybudování bezbariérového přístupu. Peníze chce magistrát získat hlavně z evropských dotací. Pokud vše půjde podle plánů, první návštěvníci se do opravených zahrad podívají asi za dva roky.