Na jihu Moravy hrozí komáří kalamita

Lednice (Břeclavsko) - V oblastech na jihu Moravy, kde se v březnu potýkali s povodněmi, hrozí komáří kalamita. Zatím se komáři ještě nevylíhli, hygienici a lesníci ale po odebrání vzorků z tůní, kde se líhnou komáří larvy, zaveleli k okamžitému postřiku. Pokud by radnice nezasáhly, vylétli by komáři ve větším počtu do dvou až tří týdnů. Podle Oldřicha Šebesty z břeclavské hygienické stanice, který dlouhodobě komáří populaci sleduje, je kalamitou hodně ohrožená celá oblast podél dolního toku Moravy a Dyje.

Na Břeclavsku začali s postřikem už dnes. Látku hubící larvy komára začali rozprašovat v Kančí oboře přiléhající k Lednici. „Postřik musí být provedený velmi přesně, musí se dobře načasovat, protože působí pouze na aktivní larvy,“ dodal Šebesta. Dnešní akce podle něj nezaručí turistům výlet do Lednicko-valtického areálu bez jediného štípnutí. Na jak dlouho postřik zabere, nelze odhadnout. Komárů by ale mělo být výrazně méně.

Proti komářím larvám se používají biologické prostředky na bázi bacila, které působí pouze na larvy komárů, a tak nehrozí negativní dopad na živé organismy v lokalitě. „Proti dospělým jedincům už se ale musí použít insekticidy,“ doplnil Šebesta. Postřik zabije populaci larev, která je ve vodě nyní: „Jestli se příští týden objeví nová generace, to nevím.“

Dobrou zprávou podle Šebesty je, že mezi larvami je zatím málo zástupců nejagresivnějšího komářího druhu aedes vexans, který se nejvíce podílí na komářích kalamitách na jižní Moravě. Poslední masivní hubení komářích larev proběhlo na jihu Moravy po povodních v roce 2006.