V plzeňské zoo se vyskytla tularémie

Plzeň - Dvě opice z plzeňské zoologické zahrady, kde se vyskytla tularémie, už jsou v karanténě a další pod dohledem veterinářů. Nákazu do tropického pavilonu zanesli pravděpodobně hlodavci z okolí. Několik dní chovatelé v pavilonu pozorovali podezřele častý úhyn ve skupince morčat. Ti reagují na nákazu tularémií mnohem hůř a rychleji než jiná zvířata. Obavy veterinářů se bohužel potvrdily, jak sdělil Václav Poláček z Krajské veterinární správy.

Veterinární prohlídky bohužel potvrdily další nákazu u dvou opic - malpy hnědé a mirikiny. Obě už jsou v karanténě, mimo zoologickou zahradu. Chovatelé nasadili všem zvířatům v pavilonu preventivní antibiotickou léčbu. V pavilonu nedávno uhynula opička tamarín. Nákazu tularémií ale laboratorní testy zatím nepotvrdily.

Václav Poláček informoval, že Krajská veterinární správa vydala mimořádná bezpečnostní opatření. Mluvčí Zoo Plzeň Martin Vobruba k tomu dodal, že mezi ta nejmarkantnější patří hubení volně žijících hlodavců v celé zahradě. Tularémie je bakteriální onemocnění, které přenášejí myši a zajíci, ale i klíšťata. Člověk se může nakazit přímým kontaktem, ale i pouhým vdechnutím kontaminovaného prachu.

Oto Huml z plzeňské veterinární kliniky poznamenal, že problémy se mohou vyskytnout u lidí s imunologickými problémy. Návštěvníkům plzeňské zoo podle veterinářů žádné riziko nehrozí. Zahrada přijala nadstandardní opatření a kromě uzavření pavilonu není provoz nijak omezen.