Jenišov nechce v obci bytové domy

Karlovy Vary - Ani protesty radnice a lidí z Jenišova nepřesvědčily karlovarský stavební úřad, aby zastavil plány soukromého investora postavit v obci činžovní domy pro stovky lidí. Magistrát podpořil stavební úřad, který postupoval podle něj přesně podle zákona. Starosta Jenišova si ale myslí opak a chce se bránit. Stejný názor zastávají i obyvatelé Jenišova, kteří kvůli tomu zorganizovali petici.

Investorem stavby je ruský podnikatel a lidé se obávají, že půjde o rezidentní byty, které budou po většinu roku prázdné. Podle původních plánů mělo na okraji Jenišova vzniknout jakési zázemí pro místní obyvatele s možností bydlení, ale v malém rozsahu. Investor tam však chce na malé ploše postavit šest čtyřpodlažních domů a jeden třípodlažní. Radnice v Jenišově se proto brání. Starosta poslal na stavební úřad nejméně tři dopisy, ve kterých výstavbu takového rozsahu odmítl. Stejně se vyjádřili před časem i zastupitelé. Obyvatelé Jenišova sepsali petici. „Všichni občané se vyjádřili, že tady tyto výškové budovy nechtějí,“ říká organizátor petice Zdeněk Bečvář.

Už na veřejném projednávání starosta upozorňoval investora i pracovníky stavebního úřadu, že tak rozsáhlá výstavba se lidem ani zastupitelům nelíbí. Reakce úřadu ho překvapila. „Úředník nám píše, jak se chceme stát městem a jak to bude všechno dobré,“ cituje z odpovědi karlovarského magistrátu starosta Jenišova Ivan Truksa.

Mluvčí magistrátu říká, že žádná ze stížností nebyla podle stavebního úřadu taková, aby kvůli ní záměr zamítl. „Stavební úřad vydal územní rozhodnutí o umístění těchto staveb s tím, že podle jeho názoru je zcela v souladu s územním plánem Jenišova,“ oponuje starostovi mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál. „Se dvěma domy bychom neměli mít problém, ale se sedmi budeme mít problém vždycky,“ trvá na svém Ivan Truksa.

Investor v kanceláři nebyl. Muž, který je na úředním dokumentu uvedený jako jeho zástupce, případ komentovat nechtěl. „My nejsme vlastníci, nejsme investoři ani projektanti těch staveb, co si tam ten podnikatel vymyslel,“ vysvětluje projektant Jiří Leitgeb.

Podle mluvčího magistrátu se nespokojený starosta může proti rozhodnutí stavebního úřadu odvolat. Toto odvolání starosta skutečně podal ke krajskému úřadu. Odhaduje, že celý odvolací proces může trvat až tři měsíce. Pokud obec na této úrovni neuspěje, chce se starosta obrátit na správní soud.