Na Zelené hoře končí rekonstrukce vzácné památky UNESCO

Žďár nad Sázavou – Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou čeká poslední fáze rozsáhlé rekonstrukce. Na střechu poškozenou loňskou vichřicí dnes klempíři usadili šedesátikilovou pozlacenou makovici a třicetikilový kříž. Obě části kostela jsou zatím zabalené, aby se během instalace nepoškodily. Pokud se podaří nainstalovat hromosvod a schválí ho i revizní technik, obal z kříže i z makovice ještě dnes zmizí a ze špičky kostela se odstraní i dřevěné bednění.

Restaurovaný kříž je ve stylu památky, která má tvar pěticípé hvězdy, opatřen pěti pozlacenými hvězdami. Dnešní práce jsou poslední fází rozsáhlé rekonstrukce, kterou odstartovala loňská vichřice. Živel poničil jeden z pěti cípů spodní střechy, což představovalo škodu ve výši 700 tisíc korun. Čásku pojišťovna zaplatila už loni v plné výši. Obnova kostela stála už celkem dva miliony korun, dělníci opravili téměř 120 metrů čtverečních poškozené střešní krytiny, tesaři opravovali i poškozené trámy krovů, aby kostel staticky zabezpečili. Opravy ale ještě nejsou u konce, budou pokračovat zřejmě i příští rok. V plánu je oprava fasády, výměna oken a některých truhlářských prvků. Problémem je ale nedostatek financí.     

Za bezmála 300 let existence kostela, památky zapsané na seznamu světového kulturního dědictví, byla makovice snímána a otevírána pouze třikrát a to kvůli požárům, teď počtvrté kvůli vichřici. Jak velí tradice, opět do ní farnost, město i klempíři vložili dobové dokumenty.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého

Kostel z 20. let 18. století byl na seznam UNESCO zapsán v roce 1994. Je vrcholným dílem architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichla (1677–1723) a zároveň nejoriginálnějším příkladem takzvané barokní gotiky. Kostel obklopuje ambit, který je s centrální stavbou kompozičně propojen. Podle legendy se nad tělem Jana Nepomuckého objevila korunka s pěti hvězdičkami, proto také Santini zakomponoval do svého projektu pětkovou symboliku. Základem je pěticípý půdorys, pět vchodů, pět oltářních výklenků, dvakrát pět kaplí kolem centrálního prostoru, pět hvězd a pět andělů na hlavním oltáři. V kupoli je vypodobněn světcův jazyk, jako atribut nevyzrazení zpovědního tajemství.