Květná zahrada v Kroměříži se bude obnovovat

Kroměříž – Jeden z památkových skvostů České republiky, Květná zahrada v Kroměříži, nezadržitelně chátrá. Je sice pod dohledem UNESCO, ale zároveň je i na seznamu nejohroženějších světových památek. Šance na záchranu existuje, obnova si ovšem vyžádá 300 milionů korun a trvat bude pět let.

V roce 1691 byla kroměřížská zahrada na úrovni pařížské Versailles. Po více než třech stoletích je jakékoliv srovnání zbytečné. Památkáři skládají mozaiku někdejší pýchy evropské zahradní architektury, jediným vodítkem jsou dobové rytiny a archeologický výzkum. Dnes nepřístupnou část zahrady chtějí otevřít. Třeba z Ptáčnice nemá být ruina, ale znovu sídlo vodních ptáků.

Lenka Křesadlová z Národního památkového ústavu Kroměříž říká, že se bude spolu s kolegy snažit obnovit vše, co půjde. Palmový skleník přináší další problém – na jeho střechu je vydán havarijní výměr. Před 3 lety už UNESCO zvedlo varovný prst a zahradu zařadilo mezi 100 nejvíce ohrožených památek světa.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Stárne i osm kilometrů proslulých habrových stěn. Zahradníci zkusili omladit pouhých 80 metrů, stálo je to 200 tisíc korun a staré stromky ty nové zadusily. „Vypadá to, že v dalších částech zahrady bude stačit radikální řez a omlazení dřevin,“ sdělila Lenka Křesadlová.

Záchranu zahrady má garantovat nové Národní centrum zahradní architektury se sídlem přímo v Kroměříži. Cena za jeho vznik i záchranu zahrady činí 300 milionů korun z evropských fondů. Zástupce ředitele NPÚ Kroměříž Klára Hodaňová informovala, že rozhodnutí o přidělení těchto peněz by mělo přijít ještě letos.

Záchrana toho nejhoršího má trvat pět let, celou dobu zůstane zahrada otevřená pro návštěvníky.

Ptáčnice
Zdroj: ČT24