Svrab u lišek ohrožuje zvířata na Jihlavsku

Vysočina – Svrab, který se v poslední době rozšířil u lišek na Vysočině, znamená pro psy vážné onemocnění, které může bez léčení skončit uhynutím. Svrab je přenosný i na člověka. Ředitel Krajské veterinární správy Jihlava Jiří Šulc doporučuje nejen myslivcům, aby hlídali zdravotní stav svých psů a případně vyhledali odbornou veterinární péči.

Jaroslav Válek chodí se svými psy do lesa pravidelně. Právě z jedné návštěvy si jeho jezevčík Endy přinesl domů prašivinu neboli svrab. Nebezpečí tkví v tom, že pes nemusí přijít do přímého styku s liškou, stačí, když proleze místem, kde před ním bylo nakažené zvíře. Podle veterinářů nemusí jít jen o lišku, ale také o jezevce nebo kunu.

„Když byste potkali lišku se svrabem, tak ji ani nepoznáte, protože je celá olezlá a žádné chlupy na sobě nemá,“ popsal veterinář Karel Křen. Na úřední desce obce Ústí štáb České televize žádné varování pro lidi a jejich zvířata nenašel. Jde přitom o lokalitu, kde se prašivina vyskytuje. Karel Křen dodal, že lidové masti nebo sádlo k léčbě nepomáhá, nutné je vyhledat odbornou veterinární pomoc.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Prašivina je problém pro desítky lokalit po celé zemi. Podle veterinářů a myslivců za to může přemnožení lišek. Státní veterinární správa ale žádná mimořádná opatření nechystá. V případě přenosu na člověka je léčba jednoduchá – důkladná hygiena.