Přerozdělení dotací ROP se nakonec obejde bez žalob

Plzeň - Kontroverzní přerozdělení evropských dotací na jihu a západě Čech projde s největší pravděpodobností bez žalob. Přestože kvůli němu řada obcí a měst přišla o miliony korun z evropských regionálních fondů. Původně úspěšní žadatelé nakonec od podání žaloby ustoupili především proto, že by procesní řízení byla příliš zdlouhavá a finančně náročná. Podle krajských politiků bylo přerozdělení nutné kvůli policejnímu vyšetřování, které odhalilo možné rozsáhlé machinace.

„Úřad Regionální rady zatím žádné žaloby, které by se týkaly přehodnocování projektů v 5. a 6. výzvě, neeviduje.“ potvrdil pro ČT mluvčí ROP Jihozápad Adam Kotalík. „Trvalo by to všechno příliš dlouho,“ tvrdí starosta Kaplice Pavel Talíř (KDU-ČSL). Starosta Soběslavi Jindřich Bláha (ODS) si zas nechal celou záležitost právně posoudit. „Nakonec z toho vyplynulo, že není šance na soudní spor,“ dodává rezignovaně.

Přitom rozhodnutí úřadu ROP Jihozápad o přerozdělení dotací nejdříve zvedlo ze židle desítky původně úspěšných žadatelů, první informace hovořily o stamilionových žalobách. Po několika měsících ale vše utichlo.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Přehodnocení 177 projektů za 4 miliardy korun přineslo řadě měst a obcí, které na základě původního příslibu peněz již začaly s realizací staveb či oprav, nemalé finanční potíže. Třeba Kaplice řeší v současnosti dvanáctimilionový výpadek rozpočtu. „Budeme muset velmi šetřit, což se promítne třeba ve školství nebo v komunikacích,“ tvrdí starosta Talíř.

Dotace z fondů EU
Zdroj: ČT24