V Hodoníně bude česko-slovenská policie

Hodonín - V Hodoníně vznikne společná stanice českých a slovenských policistů. Projekt na zlepšení spolupráce a bezpečnosti v pohraničí má stát 12 milionů. Většinu peněz poskytne Evropská unie. Společné hodonínské pracoviště by mělo začít fungovat od srpna tohoto roku. Kromě policie bude v případě mimořádné události k dispozici i hasičům. Podobné česko-rakouské centrum už funguje v Drasenhofenu.

Zrušení hraničních kontrol usnadnilo práci zlodějům, kteří páchají trestné činy za hranicí svého státu, zatímco policistům hranice stále svazují ruce. Nové společné česko-slovenské pracoviště jim má usnadnit vzájemnou komunikaci, a tak zvýšit šanci, že pachatele chytnou. 

Tomáš Kužel, ředitel Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje, dává příklad, jak může nové centrum pomoci: „Pachatel odcizí vozidlo na Slovensku a převáží ho do Čech nebo ještě dál. V tu chvíli policista, který tuto krádež zaregistruje a vozidlo pronásleduje, potřebuje kontaktní místo, kde mu pomůžou a kde mu zprostředkují součinnost s tím druhým státem.“ 

Reportáž Ivety Zieglové a Michala Šebely (zdroj: ČT24)

Centrum usnadní práci i československému kriminalistickému mikrotýmu, který už od loňska úspěšně stíhá přeshraniční zločiny. Policisté tak například dopadli dva pachatele loupeže ve směnárně. Na místě zajištěný vzorek DNA souhlasil se slovenskou databází.