Cheb chce přitvrdit v boji proti hernám a prostituci

Cheb - Město Cheb chce přitvrdit v boji proti hernám a prostituci ve městě. Hledá právní možnosti, jak herny nepovolovat a povolené zavírat. Podobně chce maximálně využít legálních možností, jak vytlačit prostitutky z ulic. Podle místostarosty Michala Pospíšila (ODS) by bylo optimální, kdyby se výherní automaty podařilo z města vytlačit úplně. Na herny si stěžují i lidé, na sídlišti Skalka, kde bydlí přibližně čtyři a půl tisíce občanů, totiž vytlačily všechny malé obchůdky s potravinami.

Podle starosty Pavla Vanouška (ČSSD) je ve městě asi 85 heren. „Když jsme si udělali mapu, kde jsou rozmístěny, zjistili jsme, že pokud bychom uplatnili zákon, který zakazuje provozování heren poblíž škol, zdravotnických zařízení a podobně, zbylo by jich asi pět nebo šest,“ uvedl Pospíšil. Jak ale řekl, město bude muset mít dostatečně kvalitní právní rozbor, aby mohlo takový právní předpis začít uplatňovat.

Další možností bude pečlivě shromažďovat informace o všech přestupcích, které se v hernách a jejich okolí odehrávají. I to by mohl být argument k odebrání licencí. Optimální by podle Pospíšila bylo, pokud by se podařilo herny vytlačit například do tržnice Svatý Kříž u Chebu. „Pokud se chceme prezentovat jako jedno z nejstarších historických měst v Česku, ulice plné heren takový obraz kazí. Navíc za nimi stojí další kriminalita, drogy, prostituce, praní peněz a podobně,“ uvedl.

Také pouliční prostitutky by mohl čekat přísnější dohled. Podle vedení města je možné využít chomutovský přístup, kdy opakované kontroly a předvádění prostitutek na služebny je přiměl, aby se stáhly za hranice města. Na tom ale musí úzce spolupracovat jak městští strážníci, tak republiková policie, míní Pospíšil.

Herna v Chebu
Zdroj: ČT24