Lidé v Česku snídali Fair trade

Praha – Na jednačtyřiceti místech Česka dnes ráno lidé posnídali potraviny se značkou Fair trade. Připojili se tak k boji proti zneužívání dětské práce, nelidským pracovním podmínkám nebo znečišťování přírody. Značka Fair trade na potravinách a dalších produktech z rozvojových zemí znamená podporu jejich výrobců. Dnes slaví svůj Světový den.

Férově se dnes snídalo také na náměstí ve Slavonicích. Kdo se zastavil, mohl ochutnat Fair trade kávu nebo kakao, cizrnovou pomazánku, banány, sušenky nebo čokoládu.

Výrobcům z rozvojových zemí značka Fair trade zaručuje dostatečnou odměnu. Zbavuje je tlaku na snižování ceny, a tak nemusejí žít a pracovat v nelidských podmínkách nebo používat chemikálie. „Když si koupíte Fair trade čokoládu, je z kakaa, kakaového másla, pravé vanilky, nejsou tam žádné náhražky, žádná ztužovala,“ vyzvihuje přednosti férových výrobků organizátorka snídaně Kateřina Hanačíková.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Přímo ve Slavonicích přitom mají lidé k těmto potravinám zatím poměrně daleko. Nejbližší obchody, které je nabízejí, jsou v Dačicích nebo Jindřichově Hradci.

Na tuzemském trhu jsou tyto potraviny teprve šest let. Jsou sice dražší, ale kvalitní a zdravé a s vědomím, že pomáháte třeba boji proti zneužívání dětské práce, chutnají ještě lépe.