Slůně z Ostravy dostane indické jméno, hlasujte jaké

Ostrava – Sloní samička, která se 12. dubna narodila v Zoologické zahradě Ostrava, bude mít indické jméno. Bude se jmenovat buď Anjuli (dívčí jméno), Rashmi (Paprsek), Sundara (Krásná), Tara (Hvězda) nebo Yala podle národního parku Yala Ruhunu na Srí Lance, odkud pochází její babička. Vítězné jméno vyberou lidé. Hlasovat mohou na stránkách zoo.

„Anketa potrvá minimálně týden nebo dva, na její ukončení předem upozorníme,“ řekla dnes mluvčí zahrady Šárka Kalousková s tím, že křtiny slůněte se budou v zoo konat pravděpodobně začátkem prázdnin. Zoo původně uvedla, že jméno slůněti vybere sponzor, ale nakonec se rozhodla dát šanci lidem, kteří slonům a celé zoo projevují přízeň. Lidé pak během týdne poslali přes 1 000 tipů e-mailem nebo na Facebook.

Jasněnka, Laskonka nebo Ostravanka

Hojně reagovali na tip zoo, aby se inspirovali indickým slovníkem nebo mytologií. Řada hlasujících však navrhovala typicky česká jména jako Anežka nebo Eliška, hodně návrhů vycházelo z místa narození slůněte - Ostrava, Ostravanka, Bazalka, Ema nebo Odra. Padaly i návrhy jako Jasněnka, Laskonka nebo Maryčka. „Byť jsou česká jména krásná, řada z nich je mezinárodně obtížně vyslovitelná. Proto nakonec do užšího výběru postoupila jména indická,“ vysvětlila finální nominaci Kalousková.

Samička slona indického se narodila jako druhé živé slůně v historii českých a slovenských zoologických zahrad. Její matkou je třiačtyřicetiletá Johti, jejíž jméno znamená ve svahilštině Záře. I první české slůně se narodilo letos v ostravské zoo. Sameček, který přišel na svět 11. března, však byl churavý a po dvou měsících uhynul. Přesnou příčinu jeho smrti by měla zjistit pitva. Otcem obou slůňat je Calvin, který se původně jmenoval Chanda - Měsíc.

Sloní samička
Zdroj: ČT24/www.zoo-ostrava.cz