Projekt vodního centra rozdělil Starou Boleslav

Brandýs nad Labem / Stará Boleslav – Z koupaliště na staroboleslavských Proboštských jezerech se má stát velké vodní centrum s přístavištěm pro jachty, luxusními restauracemi a bytovými domy. Projekt společnosti Kongresové centrum ILF se ale řadě lidí nelíbí. Chtějí, aby na Proboštských jezerech zůstalo přírodní koupaliště. Rozhodující slovo bude mít radnice, kterou už firma požádala o prodej pozemků.

Že by oblast přírodního koupaliště na Proboštských jezerech potřebovala úpravy, se všichni shodnou. O to, jak mají vypadat, se ale rozhořel velký spor. Kongresové centrum ILF předložilo městu projekt, který počítá s výstavbou přístaviště výletních lodí a jachet, restaurace, sportovního centra a bytových domů. Část Staroboleslavských považuje projekt za megalomanii, která přinese konec klidného koupání a zničí přírodu. „Je to jeden z posledních kousků přírody v okolí Prahy, kde je volný přístup. Bojíme se toho, že tam vzniknou nějaké budovy, zábavní park,“ shrnul mluvčí petice Zachraňte jezera Stanislav Dvořák.

K elektronické petici se připojilo už přes 1 500 lidí. Kromě staroboleslavských patriotů a milovníků koupání na Proboštských jezerech se proti výstavbě postavili také rybáři. „Je to obrovská stavba, která omezí přístup rybářům na místa, která využíváme,“ upozornil předseda místní organizace rybářského svazu Pavel Víšek. Rybáři dokonce neváhali do boje proti vodnímu centru vložit peníze a začali skupovat pozemky u jezer. „Snažíme se tam nějakým způsobem uchytit a mít tam vlastnická práva,“ vysvětlil Víšek.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Většina pozemků ale stále patří městu, které se společností Kongresové centrum ILF jedná o jejich prodeji. Zda k němu dojde, zatím nikdo neví. Zástupci firmy se nechtějí vyjadřovat, dokud jednání neskončí. Starosta Ondřej Přenosil z projektu vodního centra není příliš nadšen: „Jakmile se začne stavět něco tak velkého, je to nevratný proces. Musíme o tom uvažovat hodně citlivě. Z mého pohledu bych to omezil jen na sportovní a rekreační účely.“

Rozhodovat ale bude celé zastupitelstvo. To se bude projektem a prodejem pozemků zabývat na veřejném jednání v srpnu.