Zlínská zoo se pyšní vzácným přírůstkem - kuandu obecným

Zlín - Ve zlínské zoologické zahradě se narodilo teprve druhé mládě kuandu obecného v zemi. Hlodavec, který svým vzhledem v dospělosti připomíná dikobraza, přišel na svět v pondělí 13. června. Lešenská zoo je jedinou zahradou v zemi, která kuandu chová, v celé Evropě pak není více než 20 zvířat. Loni narozené mládě tak bylo prvním odchovem v Česku.

Pro kuandu obecného je typické to, že na jeho těle převládají bodliny rostoucí od hlavy až ke kořeni ocasu. Chápavý ocas je kratší než tělo, přičemž zespodu je lysý. Přirozeným domovem zvířete je Jižní Amerika. Žije hlavně v lesích, ale místy přichází i do kulturní krajiny, například na plantáže banánů nebo kukuřičná pole.

Mláďata kuandu ve zlínské zoo nezůstávají. Loni narozené zvíře našlo nový domov v Nizozemsku, o umístění letošního mláděte se teprve rozhodne. Ošetřovatelé totiž zatím nevědí, zda jde o samce či samičku.

Samce Steva a samici Irvin má zlínská zoo ve své kolekci od července 2009. Návštěvníkům pavilonu primátů, kde jsou kuandové nyní umístěni, by se mohlo zdát, že se rodiče a svého potomka nestarají. Od mláděte se totiž drží poměrně daleko. Nicméně ošetřovatelka Marcela Čechová upozornila na to, že to tak není. „Jsou to noční zvířata. Mládě nechávají přes den někde odložené a v noci se k němu vrací. I když se nám to nezdá, péče rodičů je bezproblémová,“ uvedla.

Novorozené mládě váží kolem 400 gramů, má měkké ostny a oranžovou srst na hřbetě. „Po narození vypadá jako veverka, ale již od druhého dne se bodlinky začínají objevovat a každým dnem je jich více a více,“ řekla ošetřovatelka. Po narození mládě velmi záhy dokáže šplhat a pevnou potravu poprvé okusí už po dvou týdnech. V mateřské péči stráví deset týdnů. Dospělé zvíře váží až přes pět kilogramů, délka těla je 44 až 56 centimetrů, ocas je dlouhý od 33 do 57 centimetrů.

Dospělý pár kuandu byl původně k vidění v tropické hale Yucatan, která návštěvníkům představuje faunu Jižní Ameriky. Kuandové se ale ukázali jako zdatní horolezci a z expozic pravidelně utíkali. Nyní si ale lépe zvykli na chov v lidské péči i na návštěvníky, proto je tam pracovníci zoo vrátí.

Kuandu obecný
Zdroj: Němec Zdeněk/ČTK