Obstojně vybavená škola v Líšťanech si vystačí s osmi žáky

Líšťany (Plzeňsko) – Pouhých osm žáků má nejmenší škola Plzeňského kraje v Líšťanech. Všichni navíc tvoří smíšenou třídu prvního, druhého a třetího ročníku. I přes kuriózně malé obsazení však tato miniškola disponuje srovnatelnými podmínkami jako velké školy. Vyučuje se zde angličtina, bez problému funguje družina a nechybí ani počítačová učebna. I přes podporu obce však každým rokem unikátní škola bojuje o přežití.

Během vyučování v líšťanské škole je běžné, že v jedné místnosti lze slyšet prvňáky usilovně hláskující při prvních pokusech o čtení i jejich větší kolegy při biflování vyjmenovaných slov. Přesto stihnou to, co jiné děti ve velkých školách. „Úroveň vědomostí a dovedností žáků odpovídá stupni základní školy,“ uvedla ředitelka školy Olga Puchaltová.

Vybavení by líšťanské škole mohla leckterá jiná závidět. Mají zde například moderní počítače s internetem, vlastní tělocvičnu a nechybí ani jídelna. Děti mají navíc od obecního úřadu dotované obědy. O chod školy se starají pouze tři lidé, a to jedna učitelka, která je současně ředitelkou, družinářka a také uklízečka, která vydává i obědy. Jen samotná družinářka zde učí prvouku, tělocvik, výtvarnou a hudební výchovu i pracovní činnosti.

Škola je však trnem v oku některým zastupitelům, kterým se nelíbí, že za jednoho žáka obec ročně zaplatí 100 tisíc korun. Starostka Věnceslava Sulová se však školy vzdát nechce. „Kdyby se tady ta škola zavřela, tak už se nikdy v životě neotevře,“ uvedla Sulová.

Náklady obce se ale mohou ještě zvýšit. Pokud vláda schválí navrhované změny ministerstva školství, bude obec kvůli malému počtu žáků hodně doplácet. „Nejenom na provozní záležitosti, ale i na pedagogickou činnost,“ doplnil za krajský úřad Jiří Struček. Základní škola v Líšťanech by díky dotacím měla přežít až do roku 2013. Do té doby musí bojovat o větší zájem ze strany rodičů.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)