Podezřelé dotace zmrazily stovky projektů v Jihočeském a Plzeňském kraji

Plzeň - Před soudem jsou další možné machinace s evropskými penězi. Jde o dotace pro Jihočeský a Plzeňský kraj, které měli ovlivňovat bývalý ředitel Úřadu Regionální rady Jiří Trnka a jeho podřízený Martin Půlpytel. Rozhodovali o 3,75 miliardy korun. Oba vinu odmítají.

Exředitel Úřadu Regionální rady Jiří Trnka a jeho podřízený Martin Půlpytel měli podle obžaloby při rozdělování evropských dotací nadržovat projektům Plzeňského kraje. „Měli ovlivňovat podřízené při hodnocení projektů, sami je přehodnocovat a některé vyřazovat, některé naopak do programu vracet,“ uvedla v březnu mluvčí Městského soudu v Praze Martina Lhotáková.

Například jihočeský Bohemia Jazz Fest v krajské soutěži o evropské dotace uspěl. Přesto ale nakonec vyhrál plzeňský projekt Putování za přírodou. Obhájce Tomáš Čermák ale vinu svých klientů popřel: „Oba obvinění považují obžalobu za absurdní, i její konstrukci i motiv jejich údajného jednání.“

Jiří Trnka
Zdroj: ČT24

Stovky projektů u ledu

Před soudem vypovídala také bývalá plzeňská hejtmanka Milada Emmerová nebo současný ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS). Právě on měl podle obžaloby mít zájem na prosazení některých projektů. Kuba se ale proti obvinění ohradil: „Jakákoliv moje intervence či zájem na nějakých projektech je naprostý nesmysl.“

Celá kauza na dlouhou dobu zkomplikovala čerpání evropských dotací pro oba regiony. Stíháním obou vrcholných manažerů zamrzly stovky projektů. Trnka s Půlpytlem totiž čelí dalším obviněním kvůli starším etapám - v rámci nich rozdělili dalších 6 miliard korun.

Podezřelé dotace zmrazily stovky projektů v Jihočeském a Plzeňském kraji (zdroj: ČT24)