Problémy ROP Severozápad má zachránit půjčka od státu

Karlovy Vary/Praha – Ministerstva financí a pro místní rozvoj půjčí Karlovarskému a Ústeckému kraji na uhrazení korekcí Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad. Kraje potřebují asi 2,6 miliardy. Kraje by peníze státu postupně splácely. Podle předběžných informací by splátka korekce měla pro Karlovarský kraj činit asi 100 milionů korun ročně, pro Ústecký kraj 180 milionů ročně, řekl předseda Výboru Regionální rady Petr Navrátil (ČSSD).

„Jde zatím o předběžnou dohodu, kterou musí ještě schválit zastupitelé obou krajů,“ uvedl Navrátil. Podle něj slíbili zástupci ministerstev pomoc formou půjčky, přesnější představu ale zatím obě strany nemají. „Jestliže zastupitelstva obou krajů schválí návrh na platbu korekce, deklarovalo ministerstvo financí ochotu okamžitě poté spustit ROP Severozápad,“ dodal.

Kraje by se na splácení korekcí podílely tak, že by Ústecký kraj zaplatil zhruba 66 procent a Karlovarský 34 procent. Stát by ale krajům půjčil jen v případě, že by souhlasily s tím, že korekce uhradí celé. Do konce března by měla být svolána mimořádná zasedání zastupitelstev obou krajů. „Zastupitelům předložíme variantní návrhy a záleží na nich, jak se rozhodnou,“ uvedl Navrátil. Ministerstva přislíbila, že na jednání zastupitelstev vyšlou své představitele, aby případně informovali zastupitele o postojích ministerstev financí a pro místní rozvoj a o některých podrobnostech. 

Daniel Braun, náměstek ministra pro místní rozvoj:

„Ministerstvo pro místní rozvoj i ministerstvo financí vidí po dnešním jednání cestu, jak obnovit chod operačního programu.“

  • Karlovarský kraj zdroj: ČT24
  • Ústecký kraj autor: ČT24, zdroj: ČT24

„Pořád ještě není zcela uzavřena otázka podílu státu na uhrazení korekcí. Možná by to mělo být součástí jednání na úrovni hejtmanů s ministry,“ doplnil náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jaroslav Borka (KSČM). Ministerstva však také chtějí převést část peněz zbývajících k vyčerpání v ROP Severozápad do jiných programů s tím, že není jisté, zda je žadatelé z Karlovarského a Ústeckého kraje jsou schopni v krátké době ještě vyčerpat. „O tom ale dále budeme jednat,“ dodal Navrátil. 

Podle náměstka ministra financí Jana Gregora je možné ze státního rozpočtu poskytnout jen návratnou finanční pomoc nebo dotaci. „Hledali jsme způsob, jak dopad na jednotlivé kraje rozložit v čase do roku 2020. Samozřejmě vše musí být s EK vypořádáno do roku 2016. MF je připraveno najít způsob, jak tento časový nesoulad překlenout,“ dodal Gregor.

Antonín Bruštík o placení korekce do ROP Severozápad (zdroj: ČT24)