Problematické busty jsou opět na světě

České Budějovice – Na veřejnosti se po čase znovu objevily busty prezidentů Masaryka a Beneše. Původně se nacházely v Českém Krumlově, ale jejich nový vlastník je přestěhoval do Českých Budějovic, kde je dnes odhalil. Především busta Edvarda Beneše vyvolala před devíti lety vlnu vášní. Tehdy proti jejímu umístění v mezinárodním hotelu v Českém Krumlově protestovali zástupci sudetských Němců i někteří rakouští politici. Do Česka v té době (rok 2004) poslali protestní dopis.

Obě busty se dočkaly odhalení hned dvakrát. Dnes na nové pietní místo v parku u soukromé továrny přijely ale už jen vdovy po válečných letcích. „Děkuji všem, kteří přišli s myšlenkou, aby busty nezůstaly ležet někde na půdě,“ uvedla ke znovuodhalení bust místopředsedkyně Svazu zahraničních letců RAF Vlasta Šišková.  

Před devíti lety odhalili pomník v českokrumlovském hotelu Růže piloti britského královského letectva. „Chtěli jsme tím pouze vyjádřit náš obdiv a úctu. Nikoho jsme nechtěli provokovat,“ podotkl při této příležitosti v červenci 2004 majitel hotelu a válečný veterán Jan Horal.  

Proti umístění pomníku ale tehdy začaly protestovat některé německé a rakouské spolky. Jejich členové se odmítli v hotelu i ubytovat. „Je to věc, která nepřispívá k dobrým vztahům mezi Čechy a sudetskými Němci,“ okomentoval tehdy situaci vedoucí kanceláře Sudetoněmeckého sdružení v Praze Peter Barton. 

Majitel hotelu, válečný veterán Jan Horal, ale pomník odmítal odstranit. Busty se na cestu vydaly až po jeho smrti. Před uložením v depozitáři je zachránili manželé Břízovi z Českých Budějovic. Rozhodli, že je opět vystaví a ochrání před případnými vandalskými útoky. „Budou ukryty ve zvláštním skleněném obalu, který je nerozbitný,“ říká vlastník parku a bust Vlastislav Bříza.    

Českobudějovická radnice se protestů od krajanských spolků neobává. Podle českobudějovického primátora Juraje Thomy mohou lidé i historici o tématu svobodně polemizovat. Pro Český Krumlov je to ale podle bývalého starosty velká ztráta. Lidé si na pomník už zvykli. Teď se za ním musejí vydat jinam. „Samozřejmě mě to mrzí,“ potvrzuje bývalý starosta Českého Krumlova a náměstek ministra kultury František Mikeš. 

Zahrada s pietním místem bude volně přístupná. V nejbližší době sem však majitelé nainstalují kvůli bezpečnosti bust kamery.

Problematické busty na světě (zdroj: ČT24)

.