Sníh zasypal hory i jesenické a beskydské podhůří. První silnice se uzavřela

Olomouc – Nový sníh pokryl už nejenom hřebeny hor, nýbrž i níže položená místa. Zbělaly i silnice, jejich správci proto k dosavadní práci s námrazou museli začít uklízet sníh. Nejvíce ho napadlo v Beskydech a Jeseníkách – až deset centimetrů. Kolem dvou centimetrů bylo ale i v nižších polohách na severu a východě Moravy. V Čechách napadl sníh hlavně na horách, u přehrady Souš začala odpoledne kvůli zledovatělému sněhu první z tradičních zimních uzavírek.

Do bílého rána se probudili obyvatelé některých částí Olomouckého kraje, kde leželo v nižších polohách nejvíce sněhu, o to více ho potom napadlo na horách. „Napadlo od dvou do deseti centimetrů, sníh začal padat od 300 metrů,“ řekl dispečer šumperských silničářů. Sníh v nižších polohách byl také v sousedním Pardubickém kraji například u Lanškrouna nebo Žamberku a také na okraji Českomoravské vrchoviny na Chrudimsku.

Po osmé dopoledne ale začal padat sníh také pod Beskydy, napadl v nižších polohách ve Zlínském a Moravskoslezském kraji. Sníh byl na silnicích vesměs rozbředlý, tam, kde se nesmí solit, byly cesty posypané. Silničáři zdůraznili, že jsou všechny cesty sjízdné, například na hlavním tahu z Frýdku-Místku na Slovensko ovšem kontrolovali policisté, zda mají řidiči kamionů řetězy. Bez nich je do Beskyd nepustí.

Silnic v oblastech Beskyd a Jeseníků, kde je nejvíce sněhu, se také týká výstraha Českého hydrometeorologického ústavu. Podle ní se ve výškách nad 600 metrů mohou vytvářet sněhové jazyky. Výstraha platí až do úterního odpoledne.

V dalších regionech napadl sníh především na horách. Na Vysočině například ve Žďárských vrších, o silnice se staralo 34 sypačů – pro správce komunikací v hornatém regionu je to zatím největší zásah kvůli sjízdnosti.

I v nejvyšších pohraničních horách je ale sněhu méně než v Jeseníkách a Beskydech. V královéhradecké části Orlických hor varovali silničáři před namrzající vrstvou sněhu, v Krkonoších před silným větrem. V Jizerských horách potom v 17 hodin začala první z tradičních zimních uzavírek. Po celou zimu bývá kvůli ochraně zdroje pitné vody uzavřena silnice druhé třídy u přehrady Souš. Teď už je tu tolik sněhu, který navíc zledovatěl, že Liberecký kraj rozhodl o uzavírce, která skončí, až na jaře roztaje. „Na silnici leží zledovatělá vrstva sněhu, která zvyšuje riziko dopravních nehod a následně možnost znečištění vodárenské nádrže,“ zdůvodnil omezení vedoucí inspektor krajské správy silnic Pavel Fořt. Loni byla silnice uzavřena už 30. října a provoz na ní byl obnoven o půlnoci z 3. na 4. května letošního roku.

Na zimní sezonu už se připravují lyžařské areály. Díky chladnějšímu počasí už mohly spustit sněhová děla. Zasněžovat začaly třeba areály na Šumavě. Krkonoším se zatím výraznější sněžení vyhýbá, proto tam sjezdovky chystají jen pozvolna. Pokud chladné počasí vydrží, první vleky by se mohly rozjet už příští týden.