Teploty v Česku přesáhly 35 stupňů. Tropický víkend ukončí bouřky

Události ČT: Česko očekává v neděli silné bouřky (zdroj: ČT24)

Od nedělního večera mohou do Čech dorazit silné bouřky, které bude provázat nárazový vítr, kroupy a přívalové srážky. Varoval před tím Český hydrometeorologický ústav. V Česku o víkendu vrcholí vlna veder, v sobotu na řadě míst naměřili více než pětatřicet stupňů Celsia.

Během soboty a neděle a v části Česka i v pondělí mají i nadále převládat tropické teploty, většinou kolem jednatřiceti stupňů Celsia. Na některých místech může teploměr překročit i 34 stupňů. Kvůli pokračujícímu horkému a suchému počasí dál platí varování meteorologů před nebezpečím vzniku a šíření požárů.

V neděli pozdě odpoledne, večer a v noci na pondělí očekávají meteorologové v západní polovině republiky silné bouřky s nárazy větru kolem 70 kilometrů v hodině, kroupami a přívalovými srážkami, při kterých může napršet asi 30 milimetrů vody. „Silné bouřky se mohou ojediněle vyskytovat i v dalších dnech,“ dodali meteorologové.

Voda může zatopit sklepy či podjezdy

Lokální přívalový déšť může ojediněle rozvodnit malé toky, zatopit podchody, podjezdy či sklepy. Nárazy větru mohou lámat větve stromů, upozornili meteorologové. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. Při řízení auta v bouřce meteorologové doporučují snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně.

Teploty nad tropickou třicítkou se v Česku pohybují třetí den po sobě, vydržet mají na východě země až do pondělí. Pak se má v celé republice ochladit a pršet.

Vysoké teploty jsou momentálně nejen přes den, ale také v nočních hodinách. „Minimálně na šesti stanicích během noci teplota neklesla pod dvacet stupňů Celsia. Zdá se, že nejteplejší noc byla ve Frýdlantě, kde se teplota ráno pohybovala kolem jednadvaceti stupňů,“ uvedla meteoroložka ČT Jarina Sochorová. 

Teplotní rekordy

V sobotu se podle Sochorové dají očekávat teploty nad třiceti stupni na většině území Česka. „Teplo je i na horách, třeba Lysá hora aktuálně hlásí teplotu 23 stupňů,“ uvedla krátce před 14:30 meteoroložka. Ještě tepleji by mělo být v neděli. „Bude vrcholit příliv velmi teplého vzduchu, znamená to, že v Čechách mohou teploty dosáhnout i 36 stupňů Celsia,“ dodala.

Na desítkách míst byly během soboty zaznamenány teplotní rekordy, země dokonce letos poprvé zažila takzvaný supertropický den. Teploty na řadě míst přesáhly 35 stupňů Celsia. Nejtepleji, stejně jako v pátek, bylo opět v Plzni-Bolevci, a to 35,7 stupně.

Teplotní rekordy byly však i na dalších místech. Ve Strakonicích na jihu Čech meteorologická stanice naměřila 32,6 stupně Celsia. Je to o desetinu stupně více než dosavadní nejvyšší hodnota z roku 2002. V Temelíně na pak bylo 31,7 stupně. Dosavadní rekord byl také z roku 2002 a to 31,2 stupně. 

Horkou sobotu zažila také Morava. V Olomouckém kraji bylo nejtepleji v Přerově a Pasece, kde stanice naměřily shodně 32,8 stupně.  V Moravskoslezském kraji byla nejvyšší teplota opět v Ostravě-Porubě, kde bylo naměřeno 32,5 stupně. Za Zlínský kraj mají prvenství Bojkovice na Uherskohradišťsku, kde se teplota dostala také na 32,5 stupně Celsia.

Nadále je v platnosti i výstraha před nebezpečím vzniku požárů. „Tato výstraha je v platnosti až do pondělní půlnoci. Čekáme, že během pondělí už přes nás bude procházet zvlněná studená fronta. Ta bude spojená s přeháňkami a bouřkami, budeme mít více vlhkosti, a riziko požárů poleví,“ dodala Sochorová.