Chladnější a deštivější počasí vydrží minimálně do konce května

Události: Chladnější a deštivější počasí vydrží minimálně do konce května (zdroj: ČT24)

Letošní jaro je zatím podstatně chladnější, než je obvyklé. Po velmi studeném dubnu, který byl nejchladnějším od roku 1997, zůstává i květen s teplotami pod dlouhodobým průměrem. Navíc častěji prší a při trvalejším a vydatnějším dešti dochází i k vzestupům hladin řek. Půda už je totiž z předchozích deštivějších dnů hodně nasycena vodou a stačí podstatně menší množství srážek k tomu, aby došlo k dosažení některého z povodňových stupňů.

Při poslední povodňové situaci napršelo na východě Moravy kolem 50 litrů vody na čtvereční metr. V současnosti už se srážková činnost omezuje na přeháňky, které se ale v chladném a vlhkém oceánském proudění během odpoledne objevují na většině území.

Na východě Moravy napršelo až 50 milimetrů srážek
Zdroj: ČHMÚ

V nadcházejících dnech už by při těchto přeháňkách nemělo napršet víc než 10 milimetrů, a to už je množství vody, které zásadním způsobem nebude komplikovat situaci na našich řekách.

Hladiny řek jsou stále rozkolísané, hydrologická předpověď ale už očekává postupné poklesy ve všech povodích, která byla zasažena vydatným deštěm.

Hladiny řek se vrací k normálu
Zdroj: ČHMÚ

Kolem tlakové níže, která se přesunula nad severovýchodní a východní Evropu, bude do střední Evropy pokračovat příliv chladnějšího a vlhčího vzduchu od západu až severozápadu.

Až v následujícím týdnu se do Česka dostane přechodně o něco teplejší vzduch. Na začátku týdne numerické modely počítají s ranní teplotou kolem 12 stupňů a s odpoledními teplotami, které se dostanou až nad 20 stupňů Celsia. To už se bude jednat o teploty, které jsou obvyklé pro druhou půlku května, nevydrží ale dlouho. Následovat bude rychlé ochlazení a návrat k současným teplotám kolem 16 stupňů.

Výhled počasí na další týden
Zdroj: ČT24

Podle dlouhodobé předpovědi bude zřejmě chladnější i první polovina června. Teploty se v červnu sice budou zvyšovat, ale pořád se budou pohybovat na hranici podprůměrných až průměrných teplot pro dané roční období.

Dlouhodobý průměr maxim se v první polovině června zpravidla pohybuje kolem 21 stupňů a ve dnech, kdy bude častěji svítit slunce, se tak teplota dostane i na hodnoty pro letní den, to znamená na 25 stupňů.

Dlouhodobý výhled
Zdroj: ČT4

S horkými dny, kdy teplota šplhá až nad tropických 30 stupňů, tak zatím rozhodně počítat nemůžeme. Před dvěma roky byla situace v Česku úplně jiná.

Červen roku 2019 je v historických tabulkách pro změnu zapsán jako mimořádně horký měsíc. V Doksanech byla dokonce naměřena teplota 38,9 °C, což je zatím nejvyšší červnová teplota, která kdy byla na českém území změřena.

Červen 2019 byl mimořádně horký
Zdroj: ČHMÚ

Letos klimatické modely zatím počítají pro první půlku června s teplotou, která bude o víc než 15 stupňů nižší.

Dlouhodobý výhled nepočítá s dlouhodobějším oteplením
Zdroj: ČHMÚ