Sněhu je letos víc než před rokem, ale podstatně méně než v roce 2019

Letošní leden přinesl obrovské výkyvy v teplotách. Dny s celodenním mrazem střídaly během několika dnů teploty, které se v teplém jihozápadním proudění dostávaly skoro na 15 stupňů. Rekordně teplý byl pátek 22. ledna, kdy se teplota v Dobřichovicích zastavila na 14,7 °C a rekord padal přibližně na pětině stanic, které měří víc než 30 let. Odpoledne tak připomínalo spíš druhou půlku dubna než vrchol zimy.

Následující víkend už proudil do Česka od severu studený vzduch, na některých místech se ochladilo o víc než 15 stupňů a sníh padal i v nížinách. Zimní počasí vydrželo přibližně do poloviny týdne.

Teplota zase stoupá a scénář z minulého týdne se opakuje. Nejtepleji bude v pátek a v sobotu. Do konce týdne se do Česka zase dostane od severu studený vzduch a sněžit bude i v nížinách.

Kde napadlo v lednu nejvíc sněhu
Zdroj: ČT24

Střídání vyšších a nižších teplot bude pokračovat, a tak se i v následujícím týdnu dočkáme dalšího oteplení i ochlazení.

Kolik nasněžilo od začátku zimy
Zdroj: ČT24

Před oteplením ležel sníh ve všech nadmořských výškách. V Mariánských Lázních byla výška sněhové pokrývky na 30 centimetrů, na Vysočině se pohybovala kolem 15 centimetrů a výše položená místa Prahy měla na zemi až pět centimetrů sněhu. V pátek ale sníh v nížinách roztaje.

Zvětší se rozdíl mezi horami a nížinami

Na horách, kde se výška sněhu pohybuje v průměru kolem 70 centimetrů, bude sněhových centimetrů přibývat. Nejvíc sněhu hlásí hřebeny Krkonoš. V Krkonoších a v Jeseníkách platí aktuálně 2. stupeň lavinového nebezpečí.

Kolik sněhu napadne do konce týdne
Zdroj: ČT24

Nejvíc sněhu za den napadlo v posledních 70 letech na hřebenech Krkonoš. Na Labské boudě nasněžilo 26. ledna v roce 1993, během 24 hodin, 65 centimetrů sněhu.

Když budeme porovnávat letošní zimu s dlouhodobým průměrem posledních 50 let, tak na Lysé hoře v Beskydech už napadlo skoro průměrné množství. Na šumavském Churáňově je to přibližně polovina a v Doksanech jen asi dvacetina obvyklého množství.

Výška sněhu na horách
Zdroj: ČT24

Zásoby vody ve sněhu

Sníh je dobrou zásobárnou vody. Nejvíc vody ve sněhu je uloženo v Krkonoších, v některých profilech je to i víc než 250 litrů na čtvereční metr. Když vodu uloženou ve sněhu rozpočítáme na celé Česko, vyjde na každý čtvereční metr 16 litrů. Přesně před rokem byly zásoby vody pětinové a před dvěma lety dvakrát větší než teď.

Zásoby vody ve sněhu
Zdroj: ČT24

Voda je průhledná, sníh je ale bílý. Bílá barva sněhu je dána obrovským množstvím hran ledových krystalků, na kterých se odráží a láme světlo a naše oko a mozek pak výsledek vyhodnotí jako bílou barvu. Bílé sněhové vločky uvidíme na horách i v nížinách taky v únoru, protože zima ještě zdaleka nekončí.

Výška sněhu v Česku
Zdroj: ČT24